null Kysyn vaan: Miten uusi ajanvaraukseton mielenterveyspalvelu toimii?

Kuva: Eili-Kaija Kuusniemi

Kuva: Eili-Kaija Kuusniemi

Hyvä elämä

Kysyn vaan: Miten uusi ajanvaraukseton mielenterveyspalvelu toimii?

Vantaalla on avattu kaksi mielenterveys- ja päihdapalvelupistettä, joihin voi mennä ilman ajanvarausta. Jos homma toimii, sitä jatketaan.

Vantaalla on syyskuussa avattu kaksi terveysaseman yhteydessä toimivaa mielenterveys- ja päihdepalvelupistettä, Tikkurilaan ja Martinlaaksoon, joista saa apua ilman ajanvarausta. Eikö päihde- ja mielenterveysongelmiin saa apua normaalista terveyskeskuspäivystyksestä, yhteistyökoordinaattori Lauri Kuosmanen?

– Saa kyllä, mutta joutuu jonottamaan. Usein tällaisten asioiden käsittelyyn myös vaaditaan vähän pidempi aika, sillä tilanteet ovat monimutkaisempia kuin fyysisissä vaivoissa.

Kuinka pitkiä vastaanottoaikoja nyt tarjotaan?

– Ihan tarpeen mukaan. Aika voi olla 45 minuuttia, tunnin tai vaikka vartin. Mikään hätä ei ole.

Palvelun järjestävät yhteistyössä Vantaan kaupunki ja HYKS psykiatria. Millainen terveydenhuoltoalan ammattilainen asiakkaita palvelee?

– Todennäköisesti asiakas tapaa sairaanhoitajan, joka on erikoistunut psykiatriseen työhön. Siellä voi olla myös päihdetyöntekijä tai molemmat.

– Mielenterveys- ja päihdepalveluita ei ole tässä eroteltu. Kun ihminen tulee vastaanotolle, hänellä ei tarvitse olla mitään valmista diagnoosia, vaan oma huoli riittää. Yritämme tavoittaa juuri niitä ihmisiä, jotka ensimmäistä kertaa hakevat apua mielenterveys- tai päihdeongelmaan. Palvelu on helppo, sen kun kävelee sisään ja ottaa vuoronumeron.

Miten palvelu on lähtenyt toimimaan?

– Oikein mukavasti. Martinlaaksossa ensimmäinen asiakas oli kaksikymmentä minuuttia sen jälkeen, kun palvelu avattiin. Nyt katsotaan puoli vuotta, miten tämä toimii. Jos homma toimii, on mahdollista, että tätä jatketaan. Jos ei, niin keksitään jotakin muuta.

Jaa tämä artikkeli: