Kysyn vaan: Miten Vantaa vastaanottaa pakolaisia?

Kysyn vaan: Miten Vantaa vastaanottaa pakolaisia?

Vantaan kaupunginhallitus päätti 7.4., että kaupunki vastaanottaa ensi syksynä 20 syyrialaispakolaista. Ovatko he osa sitä pakolaismäärää, joka Vantaalle olisi muutenkin tullut, vai onko pakolaiskiintiötä kasvatettu tänä vuonna Syyrian tilanteen vuoksi kuten valtakunnallisesti on tehty, sosiaalityön esimies Hilkka Linderborg?

– Vantaalla on voimassa oleva sopimus Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa pakolaisten vastaanottamisesta, mutta se ei sisällä tiettyjä määriä. Vantaa ottaa pakolaisia koko ajan turvapaikkaprosessin kautta, mutta ei yleensä niin sanottuja kiintiöpakolaisia, koska maahanmuuttajia on meillä muutenkin niin paljon. Sama tilanne on Helsingissä.

Millaisia palveluja Vantaan on pakolaisille tarjottava?

– Kiintiöpakolaisille on järjestettävä ensimmäinen asunto. Pakolaisille tarjotaan myös muun muassa terveystarkastus ja apua etuisuuksien kuten lapsilisän ja asumistuen hakemiseen. Työvoimaviranomaiset tarjoavat kielikoulutusta. Myös vapaaehtoistyöntekijät voivat tarjota tukeaan pakolaisille.

Voiko Vantaa valita tänne tulevat pakolaiset?

– Meillä ei ole tarvetta vaikuttaa valintoihin, mutta se vaikuttaa, että isoja perheasuntoja Vantaalla on vähän.

– Myös sillä saattaa olla merkitystä, että pääkaupunkiseudulla on mahdollista saada esimerkiksi erikoissairaanhoitoa paremmin kuin muualla Suomessa, joten tänne voidaan ohjata erityistä hoitoa tarvitsevia. Pakolaiset valitsevat YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, suojelupoliisi ja Maahanmuuttovirasto.

Valtio korvaa pakolaisten vastaanottamisesta koituvia kustannuksia. Mihin ne käytetään?

– Korvaukset tulevat kaupungin kassaan ja niillä katetaan muun muassa maahanmuuttajapalveluiden kuluja. Alle 7-vuotiaista maksetaan suurempi korvaus kuin aikuisista. Syyrialaispakolaisista maksetaan korotettua korvausta tämän vuoden loppuun.

Jaa tämä artikkeli: