null Kysyn vaan: Onko jalankulkija turvassa suojatiellä?

Kuva: Eili-Kaija Kuusniemi

Kuva: Eili-Kaija Kuusniemi

Kysyn vaan: Onko jalankulkija turvassa suojatiellä?

Koulujen alkaessa liikenneturvallisuus on taas paljon esillä.

Millainen on yleistilanne: voiko suomalainen luottaa siihen, että on turvassa astuessaan suojatielle, aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi Liikenneturvasta?

– Sanotaan, että yleensä voi. Mutta se riippuu vähän siitäkin, että missä hän on ja millainen suojatie on kyseessä.

Liikenneturvan tilastojen mukaan jalankulkijoiden loukkaantumisista peräti puolet tapahtuu suojatiellä. Mistä tämä johtuu?

– Tavallaan se on ymmärrettävää, koska suojatiet ovat ne paikat, joissa tienylityksiä tapahtuu valtavat määrät. Se ei silti ole mikään puolustus.

Onko vika aina autoilijassa, vai olisiko jalankulkijoidenkin syytä katsoa peiliin? Astuvatko he joskus viimetingassa suojatielle?

– Kyllä siinä on peiliin katsomisen paikka molemmin puolin. Laki sanoo, että suojatiellä ja sen läheisyydessä sekä jalankulkijan että autoilijan on noudatettava erityistä varovaisuutta. Autoilijan on mentävä sellaisella nopeudella, että jos jalankulkija astuu suojatielle, autoilija ehtii vielä hidastaa riittävästi.

Muistavatko autoilijat perussääntöjä kuten sen, että jos viereiselle kaistalla menevä auto pysähtyy suojatien eteen, sinunkin pitää pysähtyä?

– Luulen, että muistavat, mutta kaikki eivät välitä tai nopeus on niin suuri, ettei enää pysty pysähtymään. Silloin suojatiestä voi tulla surmanloukku.

Liikenneturvallisuus on esillä syksyllä, mutta millainen on kampanjoinnin pitkäaikaisvaikutus? Unohtuu varovaisuus liikenteessä lokakuuksi?

– Vaikutus ei ole niinkään pitkä. Jo parin viikon kuluttua koulujen alkamisesta nopeudet ovat nousseet taas, ellei aihetta pidetä paljon esillä. Myöhemmin syksyllä olisi kuitenkin syytä skarppaamiseen, silloin tulevat ensin pimeys ja sitten liukkaat.

Jaa tämä artikkeli: