null Kysyn vaan: Paljonko suomalaiset kuluttavat muovikasseja?

Kuva: Eili-Kaija Kuusniemi

Kuva: Eili-Kaija Kuusniemi

Hyvä elämä

Kysyn vaan: Paljonko suomalaiset kuluttavat muovikasseja?

Kaupan liitto ja ympäristöministeriö tekivät 31.10. Green Deal -sopimuksen, jossa Suomi sitoutuu vähentämään muovipussien käyttöä. Mukana on jo suuria toimijoita kuten Kesko ja SOK. Miksi tällainen sopimus, Kaupan liiton ympäristöasiantuntija Marja Ola?

– Taustalla on EU:n pakkausjätedirektiivin muutos, jonka toimeenpanon keinoista voidaan sopia kansallisesti. Eri mailla on erilaiset lähtökohdat. Tavoitteena on, että vuodessa kukin suomalainen käyttäisi enintään 40 muovikassia. Taustalla on huoli roskaantumisesta. Muovipusseja kulkeutuu luontoon ja meriin.

Millaisia muovikassien kuluttajia suomalaiset ovat?

– Tällä hetkellä suomalaisten on arvioitu kuluttavan 55 kassia vuodessa. Euroopassa keskimääräinen kulutus on 198 kassia vuodessa. Meillä kaupat eivät ole ottaneet valikoimiinsa Euroopassa yleisiä, erittäin ohuita sekä helposti hajoavia pusseja. Pääsääntöisesti suomalaiset myös käyttävät muovikassit uudestaan joko jätepusseina tai muuten. Muovipussien vähentämistavoitetta helpottaa se, että meillä muovipussit ovat myös yleensä maksullisia.

Saako kassatyöntekijä yhä kysyä, että pakataanko pakasteet pieneen pussiin?

– Saa, mutta muovipussirullat kassahihnan päässä tulevat harvinaisemmiksi. Se, että pakasteet pakataan pieniin pusseihin, oli alun perin asiakkaiden toive. Edelleen jos ostaa vaikka kukkia, muovipussi on kätevä kosteudensuoja. Tärkeää on käyttää kassi uudestaan tai kierrättää pussi tai hävittää se sekajätteen mukana.

Ympäristöasiat ovat nykyään paljon esillä. Onko suomalaisten muovipussien kulutus ollut laskussa?

– Ainakin kestokassien myynti on kasvanut, mikä kertoo halusta vähentää muovikassien käyttöä.

 

Lisätietoa erilaisten ostoskassien ympäristövaikutuksista kassi-infosta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.