Kysyn vaan: Voiko toimeentulotukea edelleen hakea Kelasta?

Kysyn vaan: Voiko toimeentulotukea edelleen hakea Kelasta?

Vantaalla alkoi kesällä 2013 kokeilu, jonka aikana toimeentulotukea on voinut hakea myös Kelasta. Yhteistyökuviota käsiteltiin sosiaali- ja terveyslautakunnassa 16.12. Miksi asia oli nyt esillä, aikuissosiaalityön palvelupäällikkö Virve Flinkkilä?

– Asia käsiteltiin uudelleen, koska ensi vuodesta alkaen yhteistyö ei ole enää pelkästään Vantaan kaupungin ja Kelan kahdenvälisen sopimuksen mukaista, vaan muuttuu valtion säätelemäksi kuntakokeiluksi.

Miksi tähän alun perin ryhdyttiin? Johtuiko se siitä, että Vantaalla toimeentulotukihakemusten käsittelyssä oli ruuhkaa ja moni sai odottaa toimeentulotukipäätöstä liian pitkään?

– Idea sai alkunsa, kun mietimme sekä Vantaalla että Kelan Vantaa–Porvoon vakuutuspiirin kanssa yhdessä uusia tapoja parantaa kuntalaisten palveluja ja järkevöittää toimintojamme.

Voiko toimeentulotukea hakea nyt kaikista Kelan toimipisteistä Vantaalla?

– Kyllä. Asiakas voi jättää tai postittaa toimeentulotukihakemuksen Kelan palvelupisteeseen. Kelan työntekijä panee hakemuksen vireille, mutta päätöksen tekee aina kaupungin työntekijä. Samalla voi hakea myös täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea.

Huhtikuusta alkaen vantaalaiset ovat voineet hakea toimeentulotukea myös netissä. Miten tämä on sujunut?

– Tämä on lähtenyt hyvin käyntiin. Tällä hetkellä noin 10 prosenttia toimeentulotukihakemuksista saapuu sähköisesti.

Ovatko toimeentulotuen hakemisen siirtyminen Kelaan ja mahdollisuus sähköiseen asiointiin vaikuttaneet hakijamääriin?

– Viime vuoteen verrattuna hakijamäärät ovat kasvaneet noin yhdeksän prosenttia. Se ei kuitenkaan johdu ensisijaisesti siitä, että toimeentulotukea voi hakea sähköisesti tai Kelan kautta, vaan heikosta työllisyystilanteesta.

Jaa tämä artikkeli: