null Lähelläsi asuu monta yksinäistä ihmistä – siitä kertoo musiikkiteatteri Kapsäkin Yksinäisten kaupunki

Yksinäisten kaupunki sisältää koskettavia tarinoita. Yhdessä kohtauksessa nuori leski (Veera Railio) kärsii yksinäisyydestä. Taustalla näkyy hänen edesmennyt puolisonsa (Ari-Matti Hedman).

Yksinäisten kaupunki sisältää koskettavia tarinoita. Yhdessä kohtauksessa nuori leski (Veera Railio) kärsii yksinäisyydestä. Taustalla näkyy hänen edesmennyt puolisonsa (Ari-Matti Hedman).

Hyvä elämä

Lähelläsi asuu monta yksinäistä ihmistä – siitä kertoo musiikkiteatteri Kapsäkin Yksinäisten kaupunki

Eppu Nuotion käsikirjoittamaan ja Jukka Nykäsen säveltämään teokseen sisältyy surullisesta aiheesta huolimatta valoisia sävyjä.

Kirjailija Eppu Nuotio alkoi jo vuosia sitten seurata suomalaista julkista keskustelua yksinäisyydestä. Hän luki aiheesta kaiken, mitä sai käsiinsä.

– Olen myös kiertänyt Suomen kouluissa ja nähnyt niissä lasten ja nuorten yksinäisyyttä. Tiedän itse nuoruudestani, miltä tuntuu jäädä joukon ulkopuolelle. Minulle avuksi tuli nuorisoteatteri. Sen jälkeen taide on ollut tukipuuni, josta olen pitänyt kiinni.

Yksinäisyyden teema tuli Nuotiolle mieleen, kun säveltäjä Jukka Nykänen kysyi, mistä aiheesta he tekisivät seuraavan yhteisen teoksensa. Nykänen innostui teemasta.

Nuotion mukaan musiikkiteatteri Kapsäkissä nähtävä Yksinäisten kaupunki kuvaa sitä, miten paljon yksinäisyyttä mahtuu tiiviisti rakennettuun kortteliin tai lähiöön.

– Samalla kadulla, meitä lähellä, voi asua monta yksinäistä ihmistä. Jokaisella heistä on oma tarinansa, sillä yksinäisyyttä on monenlaista.

Yksinäisyyttä helposti vähätellään

Eppu Nuotiota auttoi ­Yksinäisten kaupungin kirjoitusvaiheessa Niina Junttila, Turun yliopiston kasvatustieteen apulaisprofessori. Hän on yksinäisyystutkimuksen uranuurtajia Suomessa ja kirjoittanut aiheesta kirjat Kavereita nolla ja Kaiken keskellä yksin.

Yksinäisyys on tutkimusten mukaan lisääntynyt Suomessa eri ikäryhmissä. On puhuttu jopa kansansairaudesta.

– Yksinäisyys kuormittaa elimistöä samalla tavalla kuin pitkittynyt stressi. On pystytty osoittamaan, että se nostaa ennenaikaisen kuoleman riskiä yli 20 prosenttia. Yksinäisyys on täten suurempi riskitekijä kuin esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet, ylipaino tai ilmansaasteet, Junttila kertoo.

Yksinäisyys kuormittaa elimistöä samalla tavalla kuin pitkittynyt stressi. - Tutkija Niina Junttila

Yksinäisiksi itsensä kokevat ihmiset ovat kuvailleet tuntevansa syvää ahdistusta ja elämän merkityksettömyyttä, kun kukaan ei huomaa eikä välitä. Heillä on myös häpeän ja epäonnistumisen tunteita.

– Yksinäisyyden tunne on aina subjektiivinen kokemus. Se on tunne, jota helposti vähätellään, jos siitä kertovalla näyttää olevan ihmisiä ympärillään, Junttila sanoo.

– Nykyään ihmisten odotetaan olevan valtavan sosiaalisia. Moni luo kontakteja ja verkostoja sosiaalisen me­dian kautta. Some voi toisaalta myös lisätä emotionaalista yksinäisyyttä, jos isosta kontaktiverkostosta huolimatta puuttuu se läheinen ihminen, jonka puoleen voi kääntyä silloin, kun tarvitsee tukea.

Junttila näkee yksinäisyyden taustalla myös ystävyys- ja sukulaisuussuhteiden höllenemisen. Erityisesti elämän kriisit, kuten avioero tai puolison kuolema, voivat tuoda yksinäisyyden tunteita. Joku voi tuntea itsensä yksinäiseksi lapsesta saakka.

– Tietynlainen arkuus ja sisäänpäin kääntyneisyys saattavat myös periytyä. Lapsihan oppii vanhemmiltaan mallin, miten ollaan yhteydessä muihin ihmisiin, Junttila sanoo.

Musiikkiteatteriteoksen työryhmään kuuluvat Emmi Hatjasalo (vas.), Kurt Nuotio, Ari-Matti Hedman, Jukka Nykänen ja Veera Railio.

Musiikkiteatteriteoksen työryhmään kuuluvat Emmi Hatjasalo (vas.), Kurt Nuotio, Ari-Matti Hedman, Jukka Nykänen ja Veera Railio.

Lauluissa on myös valoisia sävyjä

Surullisesta aiheesta huolimatta ei tiedossa ole synkkää musiikkiteatteria. Eppu Nuotio ja Jukka Nykänen ovat pyrkineet katsomaan aihetta toivon vinkkelistä – ja on mukana ripaus huumoriakin.

– Jukan sävelkieli on myös sellaista, että lauluihin tulee väkisinkin valoisia sävyjä. Toivo on niissä sisään sävellettynä, Nuotio sanoo.

Nykänen vahvistaa, ettei tulossa ole surullisten ja masentavien laulujen kavalkadia.

– Musiikki kumpuaa minulla aina tarinasta. Epulla on taito kirjoittaa niin monimuotoista tekstiä, että se tuo myös sävellyksiin tunteiden kirjon.

Yksinäisten kaupungin ohjaa musikaalin grand old maniksi kutsuttu Kurt Nuotio, Eppu Nuotion aviomies.

– On hienoa, että saimme Kurtin ohjaajaksi. Tutustuin häneen jo 1990-luvun lopulla tehdessämme Les Miserables -musikaalia, Nykänen kertoo.

– Kurt on ollut prosessissa vahvasti mukana. Hän on kommentoinut, kun jotain on saatu valmiiksi ja auttanut paljon teoksen muokkaamisessa, Eppu Nuotio sanoo.

Pariskunta on asunut jo pitkään Berliinissä ja viihtynyt siellä hyvin. Voi kuitenkin olla, että lähiaikoina Suomi kutsuu heitä. Syynä on se, että he haluavat olla lähellä lapsiaan.

Yksinäisten kaupungissa esiintyvät Emmi Hatjasalo, Ari-Matti Hedman, Veera Railio ja Mikael Saari. Ylen Uuden musiikin kilpailusta tuttu Saari on uusi kasvo musiikkiteatteri Kapsäkin lavalla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.