null Juttutuokio puhelinystävän kanssa katkaisee vanhuksen yksinäisyyden

Aira Häkkinen on yksi Espoonlahden seurakunnan vapaaehtoisista puhelinystävistä. Hän soittaa juttuseuraa kaipaaville yksin asuville vanhuksille joka toinen viikko.

Aira Häkkinen on yksi Espoonlahden seurakunnan vapaaehtoisista puhelinystävistä. Hän soittaa juttuseuraa kaipaaville yksin asuville vanhuksille joka toinen viikko.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Juttutuokio puhelinystävän kanssa katkaisee vanhuksen yksinäisyyden

Rupattelu puhelimessa piristää ketä tahansa, mutta etenkin yksin kotona asuvaa vanhusta, joka liikkuminen on vaikeaa. Espoonlahden seurakunta kouluttaa uusia puhelinystäviä.

Espoonlahden seurakunnan vapaaehtoiset puhelinystävät soittavat kahden viikon välein kotona asuville yksinäisille vanhuksille. Kenelle tahansa he eivät soita, vaan yhteydenottopyyntö seurakunnan diakoniaan on tullut usein alueen kotihoidon työntekijöiden välittämänä.

Espoonlahdessa asuva eläkeläinen Aira Häkkinen on yksi palvelun vapaaehtoisista puhelinystävistä. Hän on toiminut tehtävässä kohta pari vuotta. Puhelinystäväksi hän intoutui hakemaan nähtyään siitä ilmoituksen Kirkko ja kaupungissa. Tehtävä tuntui muutenkin juuri hänelle sopivalta.

– Olen aiemmin toiminut toistakymmentä vuotta Palvelevan Puhelimen anonyymina vapaaehtoisena, hän sanoo.

Espoonlahden puhelinystävät päivystävät pari tuntia joka toinen viikko. Soittovuorossa Espoonlahden kirkolla on aina kaksi vapaaehtoista.

– Soitamme vanhuksille diakoniatyöntekijä Minna Maijasen päivittämän listan mukaan. Tyypillisesti yksittäinen puhelu kestää vartista pariinkymmeneen minuuttiin, Häkkinen kertoo.

Aira Häkkinen kuvailee puhelua kahden tuttavan jutusteluksi. Puheluiden aiheet määräytyvät pitkälti vanhuksen toiveiden mukaan. Puheenaiheet vaihtelevat arjen iloista sairasteluun, sukulaisten kuulumisiin ja ajankohtaisiin maailmanpoliittisiin uutisiin.

– Monesti yhteydenottoni ilahduttaa puhelinlinjan toisessa päässä olevaa. Siitä tulee minullekin hyvä mieli. Toisinaan taas oikeiden sanojen löytäminen puhelun aikana on vaikeaa, enkä onnistu tavoittamaan toisen aallonpituutta, Aira Häkkinen kertoo.

Soittolistalla on kotona yksin asuvia yli 80-vuotiaita yksinäisiä vanhuksia. Osa heistä on fyysisesti hyvässä kunnossa. Monille vanhuksille liikkuminen kodin ulkopuolella ilman apua on vaikeaa, liki mahdotonta.

– Suurin osa puhelulistallamme olevista vanhuksista on kaupungin kotihoidon asiakkaita, diakoniatyöntekijä Minna Maijanen kertoo.

Monet ikäihmiset ovat kokeneet puhelinystävien soittojen piristäneen heidän aamujaan. Palvelu on asiakkaille maksuton.

Aira Häkkisen mukaan vapaaehtoiseksi puhelinystäväksi voi hakeutua kuka tahansa, joka on kiinnostunut toisten ihmisten ajatuksista.

– Toisen kuunteleminen on erittäin tärkeä taito tässä pestissä, hän korostaa.

Puhelinystävätoimintaa Espoossa on ainoastaan Espoonlahden seurakunnassa. Espoonlahden puhelinystäväpalveluun toivotaan tällä hetkellä sekä uusia asiakkaita että vapaaehtoisia soittajia. Vapaaehtoiset koulutetaan tehtävään.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.