Minna Laine, Mirja Weiste ja Terhi Viljanen osallistuvat joka vuosi Rakenna joulupuu -keräykseen. Kuva: Sirpa Päivinen
Lahjan antaminen tuntemattomalle kuuluu monen jouluun
Parkkitalo pikkupojalle, käsilaukku teinitytölle - yli kolmetuhatta vähävaraista saa vuosittain toivelahjan pääkaupunkiseudun seurakuntien joululahjakeräyksestä. Lahjoittajat kertovat, miksi ovat mukana.
Kun helsinkiläinen Minna Laine lähtee tänä vuonna etsimään joululahjoja, listalla on mukana Malmin seurakunnan diakoniatoimistosta saatu lahjatoive.
Laine osallistuu pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteiseen Rakenna joulupuu -keräykseen, jossa vapaaehtoiset hankkivat seurakuntien diakonia-asiakkaille joululahjoja.
Useimmissa seurakunnissa lahjatoiveita on jaossa ensimmäisen adventin messun jälkeen ensi sunnuntaina 27.11. Lahjat palautetaan kirkkoherranvirastoon, josta ne toimitetaan perille ennen joulua.
Minna Laine bongasi keräyksen Facebookista muutama vuosi sitten ja päätti osallistua yhdessä perheensä kanssa. Nyt osallistumisesta on tullut jo tapa.
– Ainakin toistaiseksi meillä on ollut mahdollisuus auttaa. Muistamme mielellämme joulun alla niitä, joilla ei ole sama tilanne, Laine sanoo.
Arvoltaan lahjatoiveet ovat olleet muutaman kympin luokkaa. Toiveiden toteuttaminen on ollut Laineen mielestä helppoa, sillä ohjeet ovat selkeät. Lahjan saajasta hän saa tietää iän, sukupuolen ja lahjatoiveen. Vaikka saajat jäävät nimettömiksi, konkreettisten toiveiden toteuttaminen tuntuu hyvältä.
– Meillä on itsellämmekin lapsia, ja tuntuu tärkeältä, että voimme hankkia esimerkiksi pienelle pojalle hänen toivomansa parkkitalon.
Laine kertoo nauttivansa joululahjojen hankkimisesta muutenkin, mutta perheessä lahjojen määrää on pyritty vähentämään sopimalla, että kullekin aikuiselle hankitaan yksi lahja. Sen antaja arvotaan.
Helppo ja nopea tapa tehdä hyvää
Rakenna joulupuu -keräyksen avulla toteutetaan vuosittain Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakunnissa yli 3 000 lapsen, vanhuksen tai yksinäisen ihmisen lahjatoivetta.
Helsinkiläinen pappi Terhi Viljanen osallistui keräykseen ensi kertaa viime vuonna työpaikallaan Vantaan Tikkurilan seurakunnassa. Kokemus oli niin hyvä, että hän aikoo osallistua uudestaankin.
– Seurakunnissa olisi tarjolla vaikka minkälaisia vapaaehtoistehtäviä, mutta tässä työssä ei ole kovin paljon aikaa osallistua. Tämä on helppo tapa osallistua, eikä se velvoita mihinkään muuhun.
Ensimmäisellä kerralla Viljasen tehtäväksi tuli hankkia käsilaukku teinitytölle. Hän paneutui tehtävään huolellisesti ja vertaili laukkujen malleja ja hintoja monessa eri kaupassa.
Juuri oikeanlaisen laukun löytäminen tuntui Viljasesta tärkeältä, sillä hän arveli, ettei lahjan saaja välttämättä saa kovin paljon muita lahjoja.
– Joulu voi olla aika rankka juhla, jos rahaa on vähän. Joulupöydässä pitäisi olla kaikkea, ja lahjojakin vertaillaan muiden kanssa. On kiva ajatus, että voi tehdä jollekulle paremman joulun.
Muuten Viljanen ei osta kovin paljon joululahjoja, mutta lahjojen tekeminen on hänelle tärkeä jouluperinne. Villasukkia hän neuloo varastoon ympäri vuoden, ja ennen joulua hän järjestää yhdessä pikkusiskonsa ja ystäviensä kanssa joululahjatalkoita. Niissä syntyy pieniä lahjoja kuten joulukarkkipurkkeja.
Toiveiden mukaisia lahjoja
Yksittäisten seurakuntalaisten lisäksi Rakenna joulupuu -keräykseen osallistuu myös joitakin järjestöjä. Lions Club Malmittaret osallistuu keräykseen tänä vuonna kolmatta kertaa Malmin seurakunnan kautta.
Malmittaret saa seurakunnasta tukun toiveita, jotka jaetaan klubin jäsenten toteutettaviksi. Lahjat kääritään joulupapereihin yhteisessä pakkausillassa ja viedään seurakuntaan, josta ne jaetaan vastaanottajille.
Muutamassa vuodessa osallistumisesta on tullut leijonaklubilaisille jouluperinne, kertoo käytännön järjestelyistä tänä vuonna vastaava Mirja Weiste.
– Meillä on kokemusta myös erilaisiin lipaskeräyksiin osallistumisesta, mutta tämä on erilaista. Joulun tunnelma on tässä vahvasti mukana.
Aikaisempina vuosina Weiste on osallistunut keräykseen toteuttamalla lahjatoiveita. Ensimmäisellä kerralla hankittavaksi osui lastenvaate ja viime vuonna soitinlelu. Juuri oikeanlaisen lelun löytäminen vaati käynnin muutamassa eri kaupassa, mutta sitä Weiste ei pitänyt pahana.
– Pyrimme siihen, ettemme hanki mitään korviketta vaan että lapsi saisi toiveensa mukaisen lahjan.
Jouluihmiseksi tunnustautuva Weiste kertoo valmistautuvansa jouluun huolella. Ensimmäiset jouluvalot hän ripusti keittiöön jo marraskuun alkupuolella.
Myös lahjojen hankkiminen perheelle ja muille läheisille kuuluu Weisten jouluvalmisteluihin. Viime vuosina hän on ryhtynyt antamaan omille lapsilleen lahjaksi sellaisia tavaroita, jotka haluaa jättää perinnöksi.
– Muistamisen ei tarvitse olla rahasta kiinni, Weiste sanoo.
Joulukeräyksillä ruokaa ja lahjoja kotimaahan sekä apua kehitysmaihin
* Rakenna joulupuu -keräys alkaa useimmissa pääkaupunkiseudun seurakunnissa ensimmäisenä adventtina 27.11., jolloin kirkoissa jaetaan messun jälkeen 30–50 euron arvoisia lahjatoiveita seurakuntalaisten toteutettaviksi. Joissain seurakunnissa kerätään lisäksi ruokaa, lahjakortteja ja joulukukkia. Lisätietoa keräyksestä ja osallistumisohjeet seurakunnittain: www.rakennajoulupuu.fi.
* Keskuspuiston Nuorkauppakamarin Joulupuu-keräyksessä kerätään joululahjoja lastensuojelun alaisille helsinkiläislapsille. Osallistua voi tuomalla joulupaketin pääkeräyspisteelle Forumin ensimmäisessä kerroksessa 16.–20.12. Paketin päälle kiinnitetään lappu, jossa kerrotaan lahjan saajan sukupuoli ja sopiva ikä sekä paketin sisältö. Lahjat toimitetaan perille kaupungin sosiaalitoimen kautta. Lisätietoa: www.joulupuu.org.
* Yksityishenkilön Facebookissa perustama Jouluapua-yhteisö haluaa yhdistää avunhakijat ja avunantajat. Ideana on, että osallistujat etsivät sopivan avuntarvitsijan karttasovelluksen avulla. Avun perille toimittamisesta sovitaan suoraan avunsaajan kanssa. Moni toivoo jouluruokaa ja lahjoja lapsille. Lisätietoa: www.jouluapua.fi.
* Home Instead -seniorihoivan Ole joulupukkina seniorille -kampanjassa kerätään joulukukkia yksinäisille vanhuksille. Osallistua voi ostamalla joulukukan kampanjaan osallistuvasta kukkakaupasta. Kukat toimitetaan perille joulunalusviikolla muun muassa seurakuntien diakoniatyön kautta. Lisätietoa: www.homeinstead.fi/ole-joulupukkina-seniorille.
* Kotimaanavun Ruokaturvaa köyhän jouluun -keräyksen tuotto kohdistetaan köyhyysrajan alapuolella eläville suomalaisille, ja se toimitetaan perille yhteistyössä seurakuntien diakoniatyön kanssa. Monessa suomalaiskodissa joulukinkku tai suklaa jää haaveeksi ilman ulkopuolista tukea, kampanja muistuttaa. Osallistua voi osoitteessa www.kotimaanapu.fi.
* Hyvä Joulumieli -keräys auttaa vähävaraisia lapsiperheitä. MLL:n ja SPR:n vapaaehtoiset etsivät yhdessä seurakuntien diakoniatyön ja sosiaalitoimen kanssa apua tarvitsevat perheet, joille keräysvaroilla hankitut lahjat toimitetaan. Lahja on 70 e:n arvoinen ruokalahjakortti, jolla perhe voi ostaa jouluruokia Lidlin tai S-ryhmien kaupoista sekä K-kaupoista. Lisätietoa: https://hyvajoulumieli.fi/
* Kirkon Ulkomaanavun joulukampanjassa myydään toisenlaisia lahjoja, kuten puuntaimia, vuohia ja lääkkeitä. Lahjoituksesta saa sähköisen tai perinteisen postikortin, jossa kerrotaan lahjan merkityksestä kehitysmaiden ihmisille. Varat käytetään Kirkon ulkomaanavun työhön kehitysmaissa ja katastrofialueilla. Lisätietoa: www.toisenlainenlahja.fi.
* Suomen Lähetysseuran joulukeräys järjestetään Kauneimmat joululaulut -tapahtumien yhteydessä. Keräyksen tuotto ohjataan kehitysmaiden lasten koulutukseen, lasten ja äitien terveydenhuoltoon sekä perheiden toimeentulomahdollisuuksien parantamiseen. Kolehtiin voi osallistua myös kännykällä. Lisätietoa: www.kauneimmatjoululaulut.fi.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

”Niiden, joilla on paljon, pitää antaa niille, joilla on vähemmän” – Rakenna joulupuu -keräys vähävaraisille kuuluu Liisa Berghällin jouluun
Hyvä elämäKun Hoosianna kajahtaa kirkoissa ensimmäisenä adventtisunnuntaina, lukuisten kirkkojen joulukuusiin on ripustettu lasten lahjatoiveita.
