null ”Niiden, joilla on paljon, pitää antaa niille, joilla on vähemmän” – Rakenna joulupuu -keräys vähävaraisille kuuluu Liisa Berghällin jouluun

Liisa Berghäll haluaa osallistua Rakenna joulupuu -keräykseen, jotta vähävaraisenkin perheen lapsi saisi joululahjoja.

Liisa Berghäll haluaa osallistua Rakenna joulupuu -keräykseen, jotta vähävaraisenkin perheen lapsi saisi joululahjoja.

”Niiden, joilla on paljon, pitää antaa niille, joilla on vähemmän” – Rakenna joulupuu -keräys vähävaraisille kuuluu Liisa Berghällin jouluun

Kun Hoosianna kajahtaa kirkoissa ensimmäisenä adventtisunnuntaina, lukuisten kirkkojen joulukuusiin on ripustettu lasten lahjatoiveita.

Rakenna joulupuu -keräyksestä on tullut Liisa Berghällille jo tärkeä jouluperinne. Berghäll saa Kallion kirkon joulupuusta lapsen lahjatoiveen, hankkii lahjan, paketoi sen ja käy viemässä Alppilan kirkon diakoniatoimistoon.

– Toiveet ovat enimmäkseen leluja. Joskus on toivottu myös askartelu- ja taidetarvikkeita, Berghäll kertoo.

– Lapsilla on yleensä hyvin tarkka toive, mikä on hyvä asia. Voi luottaa siihen, että lahja on mieleinen. Kerran eräs tyttö toivoi autosarjaa, ja mietin pitkään ja hartaasti, millainen sarja olisi hyvä. Minulle ei olisi tullut mieleen sellaista hankkia.

Tärkeintä on saajan ilahtuminen

Paketin kylkeen voi laittaa kortin, mutta vastaanottajalle ei kerrota, keneltä lahja on, eikä lahjan antajakaan tiedä saajasta kuin iän, sukupuolen ja lahjatoiveen. Liisa Berghällin mielestä näin on hyvä.

– Omasta lapsuudesta muistan vielä sen, kuinka iloiseksi tulin joululahjoista, ja että en saanut paljoa tavaraa. Lahjan antamisessa tärkeää on se, että saaja tulee iloiseksi. Oma hyvä mieli tulee siinä ikään kuin sivutuotteena.

Jakaminen kuuluu kristityn toimenkuvaan.

Kallion seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Anne Mäki-Kokkila kertoo, että kirkossa on todella hyviä kokemuksia keräyksestä.

– Moni lahjan saanut aikuinen on ollut liikuttunut siitä, että on niin paljon ihmisiä, jotka ovat jouluna halunneet muistaa juuri häntä tai hänen perhettään. Monet lahjoittajat haluavat osallistua joka vuosi ja kysyvät joulun lähetessä, että onhan taas joulupuu kirkossa.

Lahjan saajat löytyvät diakoniatyön ja sosiaalitoimen kautta.

Jouluna eriarvoisuus korostuu

Liisa Berghällin mielestä tärkeintä keräykseen osallistumisessa on tasaaminen.

– Raamatussa sanotaan, että Liisa . Jakaminen kuuluu kristityn toimenkuvaan.

Berghällistä jakaminen on tärkeää ympäri vuoden, mutta jouluna eriarvoisuus korostuu, etenkin lasten keskuudessa. Toiset saavat paljon lahjoja ja toiset eivät mitään.

– Yhden toiveen toteuttaminen on pieni teko, jos ajattelee isoja yhteiskunnallisia epäkohtia, Berghäll toteaa.

– Mutta pyrittäessä kohti oikeudenmukaisempaa maailmaa jonkun elämää voi helpottaa myös pienillä teoilla. Jumala lahjoitti meille oman Poikansa, ja me muistelemme häntä antamalla toisillemme lahjoja.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: