null Pääkaupunkiseudun seurakuntien Rakenna joulupuu -keräys tuo iloa yli 2800 vähävaraiselle

Ihmisten halu auttaa näkyy pääkaupunkiseudun seurakuntien joulukeräyksen tuloksessa.

Ihmisten halu auttaa näkyy pääkaupunkiseudun seurakuntien joulukeräyksen tuloksessa.

Ajankohtaista

Pääkaupunkiseudun seurakuntien Rakenna joulupuu -keräys tuo iloa yli 2800 vähävaraiselle

Tavaralahjat, ruokalahjakortit ja lahjat elämyksiin kertovat ihmisten halusta auttaa. Avun tarvetta lisää se, että yhteiskunnan avustusjärjestelmä ei jousta.

Pääkaupunkiseudun seurakuntien Rakenna joulupuu -keräyksellä autetaan tänä jouluna yli 2800 eri-ikäistä kaupunkilaista Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Kauniaisissa.

Autettavista suuri osa on vähävaraisten perheiden lapsia, nuoria, pienituloisia yksinhuoltajia ja perheitä. Keräyksellä autetaan myös vanhuksia, työttömiä ja yksinäisiä.

Keräyksen kautta jaetaan muun muassa tavaralahjoja, ruokalahjakortteja ja Vantaalla nyt ensi kertaa myös aikalahjoja elämyksiin. Seurakuntien diakoniatyöntekijät toimittavat lahjakortit ja lahjat apua tarvitseville.

Helsingin seurakunnissa lahjoja ja lahjakortteja kertyi noin 1500. Espoossa ja Kauniaisissa niiden määrä oli yhteensä 578. Vantaalla lahjoja annettiin yhteensä noin 730.

Vantaalla olivat tänä vuonna uutena vaihtoehtona myös aikalahjat eli vähävaraisten perheiden yhteisiin elämyksiin annetut lahjakortit. Niitä annettiin yli 200 kappaletta, esimerkiksi elokuviin, Heurekaan, sisähuvipuistoon ja kylpylään. Tällaisiin elämyksiin vähävaraisilla lapsiperheillä ei yleensä ole taloudellisen tilanteensa takia mahdollisuutta.

– Ilmassa on paljon iloa. Antamisen iloa, kun ihmiset tuovat lahjoja, ja saamisen iloa ihmisten noutaessa lahjoja, diakoni Irma Liljeström Rekolan seurakunnasta sanoo.

Yhteiskunnan avustusjärjestelmästä puuttuu joustoa

Seurakuntien diakoniatyöntekijöiden mukaansa lisääntyneet toiveet ja tarpeet kertovat ihmisten ahdingosta ja elämän kuormittuneisuudesta. Myös joulun lahja- ja ruokaperinteet lisäävät taloudellisia paineita, sillä pienituloisilla rahat eivät tahdo riittää ylimääräisiin ostoksiin.

– Monelle tulee stressi sukulaisjoulun järjestämisestä, jos ei ole mitään tarjottavaa. Etävanhempi voi saada lapsensa luokseen jouluksi ja itse elää kuitenkin jatkuvasti vain toimeentulotuella, diakoni Tiina László Vantaankosken seurakunnasta kertoo.

Hänen mukaansa ihmiset elävät kädestä suuhun ja esimerkiksi aktiivimalli on rokottanut monia.

– Jotkut joutuvat vippikierteeseen. Kun kaverilta lainataan, vippi on ihan pakko maksaa, koska tämä verkosto on monen vihoviimeinen turvaverkko ja useimmat kaverit ovat yhtä vähävaraisia kuin itsekin.

Lászlón mukaan yhteiskunnan avustusjärjestelmä vaatii avunhakijoilta paljon osaamista ja aktiivisuutta, jota kaikkein heikoimmilla olevilla ei aina ole.

– Nykysysteemistä puuttuu kaikki jousto. Kaikilla ei ole samoja avuja selviytyä tukiviidakossa. Jos esimerkiksi saat Kelan toimeentulotuesta kielteisen päätöksen, pitäisi ymmärtää kääntyä sosiaalitoimen puoleen hakemaan täydentävää toimeentulotukea. Ennen avunhakijoilla oli enemmän suoria kontakteja sosiaalityöntekijöiden kanssa, László sanoo.

Rakenna joulupuu -keräys käynnistyi pääkaupunkiseudun seurakunnissa ensimmäisenä adventtisunnuntaina 2. joulukuuta. Silloin saattoi jumalanpalvelusten yhteydessä käydä hakemassa lahjatoiveen kirkkojen joulupuista.

Yhteisöt ja yksityishenkilöt ovat osallistuneet keräykseen myös muilla tavoin. Esimerkiksi Espoossa Olarin seurakunnassa Chapple Iso Omenan hyväntekeväisyysbrunssin tuloista puolet eli 495 euroa lahjoitettiin Rakenna joulupuu -keräykseen.

– Tämän lisäksi pianisti Paavali Jumppanen lahjoitti koko konserttinsa tuoton eli 1350 euroa diakoniatyölle vähävaraisten perheiden lahjakortteihin ja Olarin Lions Club lahjoitti 1500 euroa keräykseen, kansainvälisen työn sihteeri Markus Silvola Olarin seurakunnasta kertoo.

– Ihmiset ovat tuoneet mielellään myös muita lahjoituksia kuten elintarvikkeita ja villasukkia annettavaksi vähävaraisille. Toiset ovat toteuttaneet parikin toivetta ja muutama isompi porukka on ostanut lahjan yhdessä, diakoni Elisabeth Bariskin Helsingin Haagan seurakunnasta kertoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.