null Laivanrakentaja

Laivanrakentaja

Asiantuntijat kommentoivat Raamatun henkilöiden elämäntilanteita nykypäivän näkökulmasta.

Nooa rakensi Jumalan käskystä sypressipuusta laivan, arkin. Sen avulla hän ja kaksi paria kutakin eläinlajia pelastuivat vedenpaisumuksesta. Arkki oli noin 150 metriä pitkä, 25 metriä leveä ja 15 metriä korkea. Siinä oli kolme kerrosta. (1. Mooseksen kirja 6.–9.luvut)

Projektipäällikkö Jouko Kunnari STX Europen Helsingin telakalta, miltä laivan mittasuhteet vaikuttavat nykypäivän laivanrakentajasta?

— Ottaen huomioon, että arkin rakentamisesta on jo kulunut tovi, täytyy ehdottomasti nostaa hattua sen aikaiselle laivasuunnittelulle. Kehitystä on kuitenkin tapahtunut niin suunnittelussa, suunnitteluvälineissä, tekniikassa kuin materiaaleissakin. Nykyään samoilla pituus- ja leveysmitoilla kansia eli kerroksia olisi kymmenkunta ja kokonaiskorkeutta varmaan lähes kolme kertaa arkin verran.

Jos saisit tilauksen tämänkokoisesta eläinkuljetuslaivasta, mitä vastaisit?

— Kovin mielenkiintoinen erikoisalus, voisimme olla hyvinkin kiinnostuneita tällaisen rakentamisesta. Vaadittu toimitusaika katsottaisiin kyllä tässä tapauksessa erityisen tarkkaan meidän toiminnansuunnittelun kanssa.

Jos eläinten pitäisi olla laivassa vuosi, mitä erityisvaatimuksia se asettaisi?

— Ensimmäisenä tulee mieleen muonan säilytystilat ja jätteenkäsittely. Noista jälkimmäinen haaste pitäisi tietysti kääntää vahvuudeksi ja suunnitella alukselle biojätteen polttoainelaitos energian tuottoon.

— Toisaalta tarvitsisimme varmaan meille hieman vieraamman asiakaskunnan vuoksi konsultin Korkeasaaresta aluksen majoitus- ja liikuntatilojen suunnitteluun.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.