null Lauluja eletystä

Lauluja eletystä

Janus Hanski seilasi pääkallolipun alta seesteisemmille vesille.

Minulla pitää olla elettynä elämänä se, mistä laulan. Siksi minusta ei tullut iskelmälaulajaa, muusikko Janus Hanski sanoo.

Yksi tällainen eletystä elämästä kertova, Hanskille omakohtainen teksti on Arto Mellerin runo Pääkallolipun alla.

— Se kertoo aika rankan tarinan.

"Sain pestin aavelaivaan nimeltä L´Heroine / Ja alla mustan taivaan näin sen vaipuvan aaltoihin / älä luota tähtiin yössä niiden valo on lainaa vaan / jokainen maksaa laulujen lunnaat omasta pussistaan. / Tänne saakka on tultu Pääkallolipun alla ja vasta sun luona löysin sataman / Mä oon maistanut kaipuun suolaa ja merten hopeaa / Mä oon vetänyt kaikkee krääsää, no hidasta nopeaa."

Mellerin runo on mukana Janus Hanskin ja näyttelijä Ritva Oksasen runoja ja musiikkia sisältävässä esityksessä Ihmisen laulu.

— Taiteen tekemisessä olemme Ritvan kanssa samalla asialla. Sukupuolella tai ikäerolla ei ole merkitystä, kun lauletaan ihmisestä ja ihmisyydestä.

Seitsemänkymppisen ja nelikymppisen yhteistyötä

Janus Hanskin ja Ritva Oksasen yhteistyö alkoi kesällä 2005, jolloin Hanski oli esiintymässä Jäykkä Palatsi -nimisen bändinsä kanssa Jyväskylä Summer Jazz -festivaaleilla. Kesiä Jyväskylän seudulla viettävä Oksanen tuli katsomaan esitystä ja kysyi Hanskilta, olisiko hän kiinnostunut yhteistyöstä.

— Ritva oli luvannut esiintyä Petäjäveden vanhassa kirkossa ja tarvitsi säestäjää. Sovimme, että kokeillaan. Se esitys meni ihan hyvin ja sitten me vain jatkoimme, Hanski kertoo.

Siitä lähtien kaksikko on kiertänyt muutaman keikan kuukausivauhdilla. Ohjelma on hieman muuttunut matkan varrella, ja sitä on esitetty myös Hollannissa, Sveitsissä, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

— Tulemme Ritvan kanssa hyvin toimeen. Seitsemänkymppisen daamin ja 40-vuotiaan miehen välillä ei ole minkäänlaista kilpailuasetelmaa. Olen kokenut sen vapauttavana asiana.

"Vaadittiin kovia ja nöyryyttäviä kokemuksia, ennen kuin pääsin syvempien henkisten lakien ääreen."

Teemme lavalla omaa juttua toisiamme tukien.

On palveltava jotakin

Janus Hanski muistetaan myös 1990-luvun puolivälissä esitetystä Vintiöt-tv-sarjasta ja Tervasaaren kesäteatteri -sketseistä. Näyttelijä Kari Hietalahti ja Hanski heittävät yhä Tervis-keikkoja.

— Tervis- ja Vintiö-hommat ovat hyvin olennainen osa elämääni. Koen, että kaikessa tekemisessäni, niin sketseissä kuin kirkkoesiintymisissä on sama pohjavire.

Hanskille kirkot ovat kauniita rakennuksia, eivät sen enempää.

— Monille kirkko on paikka, jossa voi hiljentyä ja saada lohtua. Minä kannan hiljaisuutta mukanani. Se ei ole sidottu mihinkään paikkaan eikä uskontoon.

Yksi Hanskin lempibiiseistä on Bob Dylanin kappale Gotta serve somebody. Siinä Dylan laulaa, että ihmisen on aina palveltava jotakin, se voi olla paholainen tai se voi olla Jeesus, mutta jotakin on palveltava.

— Hyväntekeväisyys on aina parempi kuin pahantekeväisyys. Elämässä on oltava joku korkeampi voima. Muuten omahyväisyys pääsee riistäytymään. Minulle se korkeampi voima ei ole ainakaan markkinavoima. Moni ihminen ei ymmärrä, mitä todella palvelee.

Nuorena tuli rallateltua

Janus Hanskin mielestä vapaaehtoistyön ja hyväntekeväisyyden pitäisi perustua haluun auttaa ja palvella.

— Vasta silloin se on todellista apua. Vapaaehtoistyö ei saa olla pelkkää omantunnonpuhdistamista, Hanski miettii.

Hän itse auttaa mielellään ystäviä ja tuttavia, mutta ei pidä itseään hyväntekijänä.

— Minulle jeesaaminen on itsestään selvää jakamista.

Janus Hanski vietti railakkaan ja hurjan nuoruuden, johon kuului päihdesekoiluja.

— Silloin tuli rallateltua. Omalla kohdallani vaadittiin kovia ja nöyryyttäviä kokemuksia, ennen kuin pääsin syvempien henkisten lakien ääreen.

Pian 18 vuotta täyttävän pojan isä ei enää kulje äärimmäisyydestä toiseen. Musiikki vie suuren osan ajasta, mutta ei täytä koko elämää. Kiireistä nykymenoa ja informaatiotulvaa Hanski pakenee pulahtamalla mereen uimaan tai pysähtymällä katsomaan kaupungin vilskettä.

Vapaahetkinä Hanski tarttuu maailmankuulujen muusikoiden, kuten Johnny Cashin, John Lennonin tai Eric Claptonin elämäkertoihin. Niissäkin kuuluu elämänkokemuksen ääni.


Anna aikaasi

Vantaankosken seurakunnan infotilaisuus vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille su 15.2. klo 12 Myyrmäen kirkolla.

Tilaisuudessa voi ilmoittautua esimerkiksi kauppareissukaveriksi vanhukselle, tukihenkilöksi mielenterveyskuntoutujalle, nikkaristiksi, kahvilavapaaehtoiseksi, eläkeläiskerhon ohjaajaksi tai pyhäkoulunopettajaksi.

Tilaisuudessa esiintyvät Ritva Oksanen ja Janus Hanski sekä J-P Virtanen ja K65-kuoro. Tarjolla on pientä suolaista.

Ilmoittautumiset infotilaisuuteen 6.2. mennessä päivystävälle papille ma–ti ja to–pe klo 9–14 p. 830 6419.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.