Leirielämä tekee hyvää lapselle, Juha Kinanen!

Leirielämä tekee hyvää lapselle, Juha Kinanen!

Poikien ja tyttöjen keskuksen kouluttaja Juha Kinanen on työskennellyt kesäleireillä neljällä vuosikymmenellä.

Leirillä on koko ajan ohjelmaa. Se stressaa lasta.

– Leirillä pitää olla myös vapaa-aikaa. Toisaalta, jos ohjelmaa on liian vähän, voi tulla helposti koti-ikävä tai leiriläisten keskuudessa saattaa syntyä kuppikuntia. Ammattitaitoiset nuorisotyönohjaajat järjestävät leirille sopivasti ja vaihtelevaa ohjelmaa.

Yksilön toiveita ja tarpeita ei ehditä huomioida leirillä.

– Seurakuntien leireillä on isosia mukana auttamassa. Vaikka leirillä on paljon lapsia, jokainen huomioidaan. Jos jollakin on ikävä tai suru, hänen luokseen mennään.

Leirillä oppii toimimaan ryhmässä.

– Kyllä, ja se on tärkeä taito. Yhteiskunnassa kukaan ei toimi yksin. Yleensä parin leiripäivän jälkeen löytyvät uudet kaverit ja yhteiset tekemiset. On tärkeä oppia huomioimaan muita ja toimimaan yhdessä muiden kanssa. Empatiakyky on hyvä vastalääke ”Kaikki mulle heti nyt”-ajattelulle.

Leirielämä tekee hyvää lapselle.

– Ehdottomasti. Ryhmässä eläminen on iso ja opettavainen juttu. Leirillä on yhteiset säännöt. Sooloilemisesta ei seuraa kivaa kokemusta itselle eikä muille. Leirillä on myös tarjolla monipuolisesti ohjelmaa, esimerkiksi liikuntaa ja askartelua.

– Koulun kesäloman alku ja loppu ovat usein aikaa, jolloin vanhemmat ovat töissä. Leiri tarjoaa silloin lapselle turvallisen ympäristön ja tavan viettää vapaa-aikaa. Leirille voi lähteä, vaikkei olisi ollut aikaisemmin yötä poissa kotoa.

Helposti kotiin ikävöivän lapsen ei kannata lähteä leirille.

– Jos koti-ikävä vaivaa, asia korjaantuu usein, kun nuorisotyönohjaaja juttelee lapsen kanssa. Lapset soittavat herkästi kotiin, kun tulee ikävä. Vanhempien ei pitäisi silloin lietsoa lapsen ikävää. Lapsen koti-ikävän voi herättää myös leirille soittava, lastaan ikävöivä äiti tai isä.

Pieni ero vanhemmista on hyvä asia.

– Aivan varmasti. Lapsen tehtävä on irrottautua vanhemmistaan vähitellen. Kesäleirit ovat hyviä paikkoja harjoitella itsenäisyyttä. Leirillä lapsi voi opetella huolehtimaan siitä, että hän on oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja huolehtii itse omista kamoistaan.

Lapsille jää leireistä hyviä muistoja ja kokemuksia.

– Kyllä. Leirimuistot ovat tärkeä juttu. Leiriltä voi jäädä mieleen esimerkiksi iltanuotio tai lauluhetki. Tiedän vanhoja miehiä, jotka muistelevat lämmöllä lapsuutensa leirikokemuksia. Leireiltä saa elämänkestäviä muistoja.


Ilmoittautuminen Vantaan seurakuntien kesäleireille ja muuhun kesätoimintaan alkaa 13.3. Lisätietoja: vantaanseurakunnat.fi.

Jaa tämä artikkeli: