null Lempeä ja lämpöä

Lempeä ja lämpöä

Kirjat opastavat elämään ihmisiksi niin parisuhteessa kuin perheessä.

Darian Leader:
Ikuisesti sinun? Parisuhdeopas ihmisille jotka vihaavat parisuhdeoppaita. Teos 2009.

 

Kenelle?

Eniten Darian Leaderin kirjasta saavat luultavasti irti kirjojen ja elokuvien maailmaan uppoutuneet älyköt, joilla on taipumusta kuvitella itsensä ja tuttavapiirinsä romaanihenkilöiksi tai Freudin potilaskertomuksiksi. Psykoanalyysin perusteiden tuntemus siis auttaa lukijaa. Romaaneista kannattaisi tuntea ainakin Daphne du Maurierin Rebekka — siihen nimittäin viitataan usein.

 

Millainen kirja?

Kirjan suomenkielinen nimi on hieman harhaanjohtava. Todellisuudessa kyse ei ole oppaasta eikä aina parisuhteestakaan, vaan ihmisenä elämisen kummallisista pakkoliikkeistä ja tiedostamattomista koukeroista, joita Leader tulkitsee psykoanalyytikon ammattitaidolla.

Mielenkiintoista

Leader on havainnut, että yksityiskohdat ovat rakkauden synnylle tärkeitä. Ja usein samat yksityiskohdat, joista välttämättä ei olla edes tietoisia, tulevat esiin myös suhteen lopussa. Kannattaa siis tarkkailla, millaiset kehykset ensitapaamisella on, sillä usein rakkaussuhteen alku ja loppu ovat symmetrisiä.

Sitaatti

"Monet antautuvat uuteen suhteeseen vain jotta he voisivat näytellä jonkin pikku tragedian vielä kertaalleen, uuden kumppanin kanssa."

 


 

Arto Juurakko:
Ryppyjä rakkaures.
Parisuhtehen patolokiaa III.
Minerva 2009.

 

Kenelle?

Käsillä on harvinaisuus: miehille suunnattu runokirja, jonka aiheena on rakkaus. Jos tarkkoja ollaan, kohderyhmänä ovat eteläpohjalaiset miehet, joilla on kokemusta pitkästä parisuhteesta ja myös sen vastamäistä. Mutta kuinka moni mies tarttuu kirjaan, jonka kannessa on ruusu — vaikka kuinka nuukahtanutkin? "Lampahan kaluama vaivaaskoivu" ehkä puhuttelisi paremmin.

 

Millainen kirja?

Tämä on jo kolmas osa Arto Juurakon Parisuhtehen patolokiaa -sarjassa. Kirja sisältää Etelä-Pohjanmaan murteella miehen näkökulmasta kirjoitettuja tuokiokuvia parisuhteen pintalommoista ja pahemmistakin rypyistä. Erotakin ehditään.

Juurakko leikkii vähäpuheisen ja hitaanpuoleisen miehen stereotyypillä, mutta onnistuu olemaan tuore ja vastaansanomattoman hauska.

Mielenkiintoista

Jos sille vähäpuheiselle ja hitaanpuoleiselle miehelle antaa aikaa ajatella asiat valmiiksi, saattaa törmätä varsinaiseen ajatusten Kyrönjokeen, jolla on vankka näkemys elämän menosta, itsestään ja rakkaudesta. Kannattaa siis odottaa muutama vuosi tai vuosikymmen.

 

Sitaatti

"-- ku valitit äireelle, notten mää ikää tua ruusuja tai muuta hempiää. Viimme vuannaki sait uuret ketjut polokupyörähän!"

 


 

 

Kirsti Ijäs:
Arvot asuvat kotona. Ajatuksia perhearvoista. Kirjapaja 2009.

 

Kenelle?

Kirsti Ijäksen, pitkän uran tehneen perhetyön ammattilaisen, kirja on oletettavasti suunnattu lapsiperheiden vanhemmille, mutta samanmielisintä lukijakuntaa se löytänee isovanhemmiksi ehtineistä.

Millainen kirja?

Kirja lähtee oletuksesta, että nykyvanhemmat tarvitsevat tukea arvokasvatuksessa ja kestävien arvojen etsinnässä. Ovatko kolme–nelikymppiset vanhemmat kuitenkaan nykymaailman ilmiöiden keskellä ihan niin avuttomia kuin eläkeikäinen kirjoittaja uskoo heidän olevan — tai ehkä itse on? Ijäksen viestin voisi tiivistää muotoon "perinteet kunniaan", eikä siinä ole mitään pahaa. Se, että nykyperheen arvot ovat erilaiset kuin edellisellä sukupolvella, ei kuitenkaan vielä kerro siitä, että arvot olisivat hukassa.

Mielenkiintoista

Kun masennus ja yksinäisyys ovat lähestulkoon kansantauteja, on hyvä oivaltaa, että tietoisuus omista juurista ja perheeltä saatu tuki ja hyväksyntä ovat niihin tehokasta ennaltaehkäisyä ja vastalääkettä. Ja toisaalta: kaikki eivät ole yhtä onnekkaita, kaikki perheet eivät ole turvapaikkoja tai elämän eväspakkaamoja.

Sitaatti

"Joskus tuntuu siltä kuin perinteisiä arvoja noudattavat aiheuttaisivat joissakin arvostelijoissa syyllisyyden tunteita, joista tullaan vihaisiksi. On sietämätöntä, että on vielä omituisen vanhanaikaisia ihmisiä ja että he kaiken lisäksi väittävät olevansa onnellisia."

 


 

 

Eva Sanner:
Iloa ja intohimoa.
Otava 2009.

 

Kenelle?

Takakansiteksti lupaa, että kirja auttaa erityisesti pitkäaikaisessa parisuhteessa olevia pitämään suhteensa elävänä ja kiinnostavana.

Millainen kirja?

Toimittaja ja terapeutti Eva Sanner muistuttaa, että seksi ei ole viihdettä ja kicksejä vaan parhaimmillaan kohtaamista ja läsnäoloa. Niiden edellytys taas on itsensä tunteminen ja hyväksyminen ja vastuun ottaminen omista tarpeistaan. Yksi toimivan suhteen salaisuuksista on itsenäisyys. Kirjassa on paljon pohdittavia kysymyksiä ja käytännön harjoituksia: pidä seksipäiväkirjaa, anna myönteistä palautetta, hierokaa toisianne, ottakaa toisistanne eroottisia kuvia…

Mielenkiintoista

Älkää käyttäytykö kuin työtoverit tai sisarukset, käskee Sanner niitä, jotka ovat huolissaan suhteen hiipumisesta. Jos suhteen alussa ei ole voimakasta kipinää vaan enemmänkin ystävyyttä, suhde usein laimenee ystävyydeksi. Suhteen perusta on halu, joka ei ole vain fyysistä vaan myös henkistä kiinnostusta toista kohtaan.

Sitaatti

"Seksi voi olla keino kehittyä pikemmin kuin keino tappaa aikaa tylsänä lauantai-iltana."

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.