null Lempeä päivän aloitus

Arja Liukkonen toimii emäntänä Hakunilan kirkolla.

Arja Liukkonen toimii emäntänä Hakunilan kirkolla.

Lempeä päivän aloitus

Kirkon tiloissa nautitussa puurossa on jotain erityisen lämmittävää.

Arja Liukkosen löytää Hakunilan kirkolta, kunhan vain kävelee pullan tuoksun perässä. Tuoksu johdattaa kirkon keittiöön.

Liukkonen on Hakunilan seurakunnan emäntä. Sitä hän on ollut jo vuodesta 1993. Parin vuoden kuluttua tulee hänen ensimmäisestä työpäivästään 20 vuotta.

— Ennen Hakunilaan tuloa olin töissä Tikkurilassa Orvokkitien koulun keittiössä ja sitä ennen olin ollut muun muassa Tikkurilan seurakunnan tilaisuuksissa kahvinkaatajana, muistelee Liukkonen.

Arja Liukkosen työpäivä alkaa työkavereiden kanssa nautitun kahvikupillisen jälkeen kaupassa käynnillä.

— Käyn Hakunilan lähikaupassa kaikkina muina päivinä paitsi perjantaina, ellei ole jotain erityistä tilausta. Kaupassa on käytävä usein, sillä keittiössämme on pienet säilytystilat.

Kun kauppa-asiat on hoidettu, Liukkonen alkaa leipoa ja valmistaa voileipiä. Hän leipoo esimerkiksi kääretorttua, rahkapiirakkaa, unelmatorttua ja korvapuusteja. Silloin tällöin tarjolla on harvinaisempaa herkkua, jota voisi melkein kutsua terveelliseksi.

— Löysin ruiskääretortun ohjeen sattumalta ja kokeilin sitä. Se tehdään ruisjauhoista, ja täytteeksi tulee puolukkahilloa ja kermavaahtoa, Liukkonen kertoo.

Emännän työpäivän rutiineihin kuuluvat kahvin ja teen keittäminen. Liukkonen ei tarjoile teenjuojille kaapin perältä löytyneitä teepusseja, vaan hän valmistaa haudutettua teetä.

Leivonnaiset ja juomat tarjoillaan kirkon kahviossa. Leivonnaisia voi ostaa myös kotiin vietäviksi.

Aiempina vuosina Liukkonen teki ruokaa kirkolla järjestettyyn työttömien ruokailuun. Silloin paikalla saattoi olla 60–70 henkilöä. Nykyisin ruokaa laitetaan vain tilauksesta. Yleensä tilaukset tulevat johonkin koulutuspäivään, joko oman talon väelle tai kaupungin henkilökunnalle.

— Aika usein ruoaksi toivotaan kanaa tai kalaa tai suolaista piirakkaa ja salaattia. Laitan mielelläni uuniruokaa, se on keittiössämme kätevintä valmistaa.

Ruoan tekeminen monelle ihmiselle pienissä tiloissa vaatii organisointikykyä ja venymistä työaikojen yli.

— Monikaan ei ehkä tule ajatelleeksi, että kaikki kuoriminen ja pilkkominen vie aika paljon aikaa yhdeltä ihmiseltä, toteaa Liukkonen.

Maaliskuun alusta lähtien Hakunilan kirkon kahviossa on alettu tarjoilla tiistaisin ja torstaisin aamiaista. Ensimmäisillä kerroilla aamiaisella on käynyt kymmenkunta asiakasta.

Aamiainen maksaa 2,50 euroa aikuisilta ja 1,50 lapsilta ja siihen kuuluu lautasellinen puuroa, keitetty kananmuna, makkaravoileipä, lasi tuoremehua ja kuppi kahvia tai teetä. Jos haluaa näiden lisäksi vielä jonkin makean syötävän, se maksaa euron.

— Idea puuroaamiaisesta tuli vapaaehtoistyöntekijä Pirkko Palasteelta. Kun idea esitettiin, sanoin, että sopii minulle — hankin kyllä tarvikkeet, jos vapaaehtoiset keittävät puuron, Liukkonen kertoo.

Liukkonen on keittiön ainoa työtekijä, siksi vapaaehtoiset työntekijät ovat tarpeellisena apuna kahviossa ja aamiaistarjoilussa. Kaikki eivät kuitenkaan tee keittiötöitä, vaan joku esimerkiksi rahastaa ja joku tiskaa.

Emäntä itsekin tykkää puurosta. Eikä vain viikolla, vaan myös viikonloppuna Arja Liukkosen päivät alkavat puurolla. Ruoanlaitto on kotonakin kivaa. Viimeksi hiihtolomalla Liukkonen kokeili, kuinka kevätrullia tehdään.

— Vähän tummia niistä tuli, mutta ehkä ensimmäisellä kerralla saa tullakin.

Mukavinta seurakunnan emännän työssä on Liukkosen mielestä ihmisten kohtaaminen. Toisaalta sama asia on haastavinta — että osaisi laittaa rajat omalle jaksamiselleen. Täytyy oppia pitämään huolta itsestään.

— Laita sinne, että emäntä jaksaa puuron ja kulttuurin voimalla, sanoo Liukkonen ja hymyilee.

Erityisesti hän nauttii ohrapuurosta ja oopperasta.


Ruokailua edullisesti tai ilmaiseksi

Hakunilan kirkolla

  • Aamiainen keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9–12 kahviossa. Lautasellinen puuroa, voileipä, kananmuna, tuoremehu ja kuppi kahvia maksaa 2,50 euroa ja lapsilta 1,50 euroa.
  • Matalan kynnyksen maanantai klo 11. Kahvihetki, jossa on lyhyt alkuhartaus ja ilmainen voileipätarjoilu.

Länsimäen kirkolla

  • Puuroperjantai klo 11–14. Alussa hartaus, jonka jälkeen tarjolla ilmainen puuro ja kahvi.

Korson kirkolla

  • Katulähetyksen hartaus ja ilmainen ruokailu keskiviikkoisin klo 11.

Rekolan Pyhän Andreaan kirkolla

  • Yläovi auki aikuisille maanantaisin klo 18–21 seurakuntasalissa. Iltapala, hartaus ja saunomismahdollisuus. Usein saa myös evästä kotiin.

Tikkurilan kirkolla

  • Ilmainen kirkon ruokailu vähävaraisille ja yksinäisille tiistaisin klo 12. Hartaus kirkossa, vuoronumerot kirkon aulasta, ruokailu nuorisotilassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.