null Lopettiko Istanbulin-matka tosiaan ortodoksipiispojen vihanpidon? ”Jos entinen meno jatkuu, tämä näyttää valheelliselta, jopa irvokkaalta”

Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos kutsui Suomen ortodoksiset piispat luokseen Istanbuliin. Suomalaispiispojen mukaan matka oli hedelmällinen. Kuva ei liity patriarkan ja suomalaispiispojen tapaamiseen.

Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos kutsui Suomen ortodoksiset piispat luokseen Istanbuliin. Suomalaispiispojen mukaan matka oli hedelmällinen. Kuva ei liity patriarkan ja suomalaispiispojen tapaamiseen.

Ajankohtaista

Lopettiko Istanbulin-matka tosiaan ortodoksipiispojen vihanpidon? ”Jos entinen meno jatkuu, tämä näyttää valheelliselta, jopa irvokkaalta”

Apulaisprofessori Pekka Metso kertoo, että Suomen ortodoksipiispojen matkalle patriarkka Bartolomeoksen luo on annettu kahdenlaisia selityksiä.

Suomen ortodoksisen kirkon piispat matkustivat tällä viikolla joukolla Istanbuliin. Itä-Suomen yliopiston käytännöllisen teologian apulaisprofessori Pekka Metso kertoo Kirkko ja kaupungille, että Istanbulin-matkalle on esitetty kahdenlaisia selityksiä: virallisia ja epävirallisia.

– Kirkon virallinen ilmoitus on, että kyseessä on suhteidenhoitamismatka. Piispat menivät Konstantinopoliin [Istanbulin entinen nimi, jota ortodoksit yhä käyttävät] kertomaan Suomen kirkon asioista, joista patriarkka Bartolomeos on kiinnostunut, Metso selittää.

– Kirkolliskokouksen pöytäkirjoissa 30.9. puhutaan myös, että matka liittyy teologikoulutuksen kehittämiseen. Se on tuskin oikea syy.

”Piispojen huonot välit on havaittu myös Konstantinopolissa”, sanoo apulaisprofessori Pekka Metso.

”Piispojen huonot välit on havaittu myös Konstantinopolissa”, sanoo apulaisprofessori Pekka Metso.

Metson mukaan matkassa on tosiasiassa kyse ennen kaikkea siitä, että piispat matkustivat Istanbuliin patriarkka Bartolomeoksen luo selvittämään tulehtuneita välejään.

– Piispojen huonot välit on havaittu myös Konstantinopolissa. Kun asiat eivät ole ratkenneet, koko piispakaarti kutsuttiin Konstantinopoliin. Siellä sitten pistettiin pyhän synodin auktoriteetilla asioita järjestykseen.

Metson mukaan siinä ei ole mitään epäselvää, että piispojen henkilökohtaiset välit ovat olleet huonot. Etenkin metropoliitta Arseni on suhtautunut arkkipiispa Leoon kylmästi.

– Arseni on osoittanut ihan omasanaisesti, että hänellä on antipatioita arkkipiispaa kohtaan. Arkkipiispan tekemä työsuojeluilmoitus Arsenia vastaan kielii samasta.

Arseni sanoi toukokuussa Long Playn haastattelussa arkkipiispa Leoon viitaten muun muassa: ”Jos piispa ei ole penaalin terävin kynä, niin se on ongelma.” Leo on pitänyt Arsenin puheita häirintänä ja tehnyt tästä työsuojeluilmoituksen.

Piispojen Istanbulista lähettämän tiedotteen mukaan matka on ollut hedelmällinen. Piispat myönsivät tehneensä virheitä ja kertoivat alkaneensa tehdä töitä uuden yhteyden, vuoropuhelun ja luottamuksen eteen.

Pekka Metso ei tiedä Istanbulissa käydyistä keskusteluista sen enempää.

– En tiedä, millä tavalla piispat on saatu ilmaisemaan yksimielisyyttä, katumusta ja pyrkimystä sovintoon. Veikkaan, että patriarkalla on asiassa osuutensa. Jos matka on oikeasti edistänyt mielenmuutosta, siellä on tapahtunut jotain.

Toisaalta Metso miettii, että jos piispojen suhteet ovat olleet pitkään huonot, kuinka nopeasti parantavan käänteen on mahdollista tapahtua. Riittääkö sellaiseen muutaman päivän matka?

– Mutta kirkon johtajat saarnaavat omassa työssään juuri tällaisista mahdollisuuksista. Ei tämä ole heille vieras ajatus, Metso sanoo.

– Näen tämän myönteisenä uuden alun mahdollisuutena, mutta asia jää nähtäväksi. Jos piispat palaavat Suomeen ja entinen meno jatkuu, tämä näyttää valheelliselta, jopa irvokkaalta.

 

Korjattu 9.10. klo 11.20. patriarkka Bartolomeoksen nimi.

Jaa tämä artikkeli: