null Suomen ortodoksipiispat matkustivat Istanbuliin sopimaan riitojaan: ”Jokainen meistä on keskeneräinen”

Arkkipiispa Leon (kuvassa) ja metropoliitta Arsenin välit ovat olleet huonot.

Arkkipiispa Leon (kuvassa) ja metropoliitta Arsenin välit ovat olleet huonot.

Ajankohtaista

Suomen ortodoksipiispat matkustivat Istanbuliin sopimaan riitojaan: ”Jokainen meistä on keskeneräinen”

Mediassa on kerrottu tämän vuoden aikana useaan otteeseen etenkin arkkipiispa Leon ja metropoliitta Arsenin tulehtuneista väleistä.

Suomen ortodoksisen kirkon piispat matkustivat tällä viikolla Turkkiin Istanbuliin tapaamaan patriarkka Bartolomeosta.

Bartolomeos oli kutsunut arkkipiispa Leon, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arsenin ja Oulun metropoliitta Elian luokseen. Kuluneen vuoden aikana useat mediat ovat julkaisseet juttuja, joiden mukaan etenkin arkkipiispa Leon ja piispa Arsenin välit ovat hyytävät.

Arseni sanoi Long Playn haastattelussa toukokuussa arkkipiispa Leoon viitaten muun muassa: ”Jos piispa ei ole penaalin terävin kynä, niin se on ongelma.”

Leo puolestaan on pitänyt Arsenin puheita häirintänä ja tehnyt tästä työsuojeluilmoituksen.

Istanbuliin matkustaneet piispat ovat julkaisseet tällä viikolla useita tiedotteita. Yhdessä niistä piispat Arseni ja Elia kritisoivat Suomen Kuvalehden juttua, jonka mukaan he vaatisivat arkkipiispa Leon eroa. Arseni ja Elia kirjoittavat, että Suomen Kuvalehden esittämä väite ei pidä paikkaansa. ”Lisäksi haluamme korostaa, että emme muodosta arkkipiispaa vastustavaa leiriä.”

Toisessa tiedotteessa koko piispakolmikko myöntää tehneensä virheitä. Tiedotteen mukaan piispainkokouksen matka ”Äitikirkkomme pääpaikkaan Konstantinopoliin [Istanbulin entinen nimi] on ollut hedelmällinen ja tuloksellinen”.

”Ratkaisevaa on ollut oppia ymmärtämään toisiamme ja hyväksymään ihmisyyteen kuuluvia asioita. Myönnämme tehtyjä virheitä”, piispat sanovat tiedotteessaan. ”Kukaan ei ole virheetön. Jokainen meistä on keskeneräinen, eikä tälle keskeneräisyydelle ole tiedossa loppua ennen elämämme viimeistä päivää.”

Piispat kertovat alkaneensa tehdä työtä uuden yhteyden, vuoropuhelun ja luottamuksen eteen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.