null Luonto puhuu

Luonto puhuu

Hiljaisuuden polku Kivistössä kutsuu syysvaellukselle.

Kivistön kirkon viereisessä metsikössä on lehtiportti, josta aukeaa hiljaisuuden polku. Polun varrella näyttää metsältä, mutta välillä kaupunki ja kiire kuuluvat läpi. Lentokoneet jyrisevät yli, autot suhahtelevat Hämeenlinnantietä pitkin.

Polkua kulkiessaan huomaa syksyn tulleen. Tuulee. Sade tuntuu odottelevan lähellä. Tuoksuu tummalta: märältä maalta, sieniltä. Maisema on saanut vihreytensä sekaan ruskeaa ja keltaista. Ja iloisia punaisia pilkahduksia: puolukoita ja pihlajanmarjoja.

Hyttysiä, jotakin loppukesän sitkeää lajia, on vielä liikkeellä. Muurahaiset marssivat määrätietoisesti polullaan, joka sattuu kulkemaan metsäkirkon alttarin edestä. Linnut ovat luovuttaneet. Yli lentää hanhiaura torvet soiden.

Pysähdy ja katsele

Hiljaisuuden polulla on jo ehditty elää koko vuodenkierto. Kesällä 2008 käyttöön vihityllä polulla on järjestetty muun muassa joulupolku, hiljainen pääsiäisvaellus ja keskikesän vaellus. Nyt valmistaudutaan syysvaellukseen, joka toteutetaan luomakunnan sunnuntaina 13.9. Syyskuun lopulla luvassa on elämänkaariaiheinen virsivaellus.

Noin 300 metriä pitkän polun varrella on tauluja, joihin vaihdetaan virsi- ja raamatuntekstejä vuodenajan ja tapahtuman mukaan. Jumalanpalvelusvaelluksilla tekstejä luetaan ääneen, yksin polulla kulkeva voi hiljentyä niiden ääressä.

Polku soveltuu myös erilaisten ryhmien käyttöön päiväkerhoikäisistä alkaen. Polun lopussa on metsäkirkko, jossa istutaan koivupölkkyjen päällä. Siellä on nautittu niin ehtoollista kuin kirkkokahvejakin.

— Polulla saa kulumaan vaikka tunnin, kun pysähtyy katselemaan luontoa, lukemaan tekstejä ja kyselemään asioita mielessään. Täällä myös huomaa Raamatun tekstien puhuttelevuuden. Aina ei tarvitse keksiä uutta, sanoo Kivistön kirkon toiminnasta vastaava pappi Pasi Kilpeläinen.

Hän lisää, että hiljaisuuden polulla — vaelluksillakaan — ei saarnaa pappi, vaan luonto, joka on jokaisena vuodenaikana erilainen. Syysvaelluksella voi puhutella vaikka metsässä liikkuva tuuli, joka Kilpeläisen mukaan muistuttaa Jumalan Hengestä.

— Jumalaa ei voi kahlita tai rajoittaa. Kuulet tuulen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee.

Yhteinen pieni matka

Pasi Kilpeläinen kertoo, että hiljaisuuden polun vaelluksilla on ollut oma, hieno tunnelmansa.

— Vaikka ne ovat lyhyitä, niissä ehtii tulla yhteenkuuluvuuden tunne. Ollaan yhteisellä pienellä matkalla.

— Joku siinä puhuttelee: Jumalan luoma luonto ja liikkeelläolo. On ihan erilaista esimerkiksi laulaa kesäisiä virsiä luonnossa kuin sisällä kirkossa, Kilpeläinen miettii.

" Jumalaa ei voi kahlita tai rajoittaa. Kuulet tuulen huminan,
mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee."

Hänen mielestään yhdessä luonnossa hiljentyminen on myös jonkun sortin jalkautumista — sellaista josta nykyisin niin paljon kirkossa puhutaan.

— Ei aina tarvitse yrittää saada ihmisiä kirkon seinien sisäpuolelle, vaan voi lähteä yhdessä luontoon.

Paljon puhutaan myös siitä, kuinka seurakuntalaiset saataisiin aktiivisemmin toimintaan mukaan. Kilpeläisen mielestä hiljaisuuden polku on hyvä osoitus seurakuntalaisten omasta aloitteellisuudesta. Se on sekä ideoitu että rakennettu talkoovoimin, ja edelleenkin vapaaehtoiset huolehtivat siitä, että polku pysyy kunnossa.

— Tällaista siis tapahtuu jo, se vain pitäisi nähdä ja kuulla.


 

Luomakunnan sunnuntai 13.9.

Kivistön kirkko

  • Vaellus ja ehtoollinen hiljaisuuden polulla klo 12.

Korson Ankkapuisto

  • Kansanlaulukirkko luonnon helmassa klo 12. Säävaraus. Kirkkokahvit, ota oma muki mukaan.

Länsimäen kirkko

  • Luomakunnan sunnuntain messu klo 10. Kirkkokahvit.

Myyrmäen kirkko

  • Luomakunnan sunnuntain messu klo 10. Messuun voi tuoda syksyn satoa siunattavaksi. Messun jälkeen antimet myydään Tasaus-kampanjan hyväksi. Seurakuntasalissa on tarjolla sosekeittoa.
  • Ympäristötapahtuma klo 12–15. Kirpputori. Tuo ja vie -tori: saa tuoda 1–2 ehjää tavaraa (ei sähkölaitteita) ja ottaa vastaavasti 1–2 tavaraa. Esittelyssä Reilun kaupan tuotteita ja ruokapiiri. Myynnissä kankaisia vihannespusseja. Osallistu ympäristöaiheisen taideteoksen tekoon! Lasten ohjelmaa klo 13.30 alkaen: kierrätyskeskus järjestää kierrättämiseen liittyvää ohjelmaa, pajoja ja nukketeatteria.
  • Luontoaiheisia lauluja -yhteislaulutilaisuus klo 15.

Pyhän Annan lastenkirkko

  • Sadonkorjuumessu klo 15. Voit tuoda syksyn satoa yhteiselle kiitosalttarille.

Pyhän Laurin kirkko

  • Luomakunnan sunnuntain messu klo 12. Kirkkokahvit sään salliessa kirkon pihalla, muuten pappilassa. Hautausmaakierros Helsingin pitäjän hautausmaalla, puutarhuri Pirjo Laamanen kertoo kasvillisuudesta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.