null Lutherin musiikkiteologia soi Pauliina Hyryn urkulevyllä

Pauliina Hyryn toinen omakustannelevy Vater unser on kunnianosoitus uskonpuhdistaja Martti Lutherille ja hänen musiikkiteologialleen.

Pauliina Hyryn toinen omakustannelevy Vater unser on kunnianosoitus uskonpuhdistaja Martti Lutherille ja hänen musiikkiteologialleen.

Lutherin musiikkiteologia soi Pauliina Hyryn urkulevyllä

Kanttori Pauliina Hyry ihastui Martti Lutherin vahvaan taitoon ymmärtää musiikkia. Hän halusi tehdä urkulevyn reformaation juhlavuoden kunniaksi.

Marraskuussa julkaistava Vater unser, suomeksi Isä meidän -urkulevy on kunnianosoitus uskonpuhdistaja Martti Lutherille.

Levyn tekijä, Leppävaaran seurakunnan kanttori ja diplomi-urkuri Pauliina Hyry tutki reformaation juhlavuoden lähestyessä Lutherin musiikkiteologiaa ja hurmaantui siitä, miten Luther ymmärtää estetiikan.

– Elämän kauneus musiikin muodossa on suurimpia lahjoja ihmiselle, sanoo Hyry.

– On hyvin viehättävää, että tulenpalavalla, oppineella teologilla Lutherilla on tällainen vahva ymmärrys musiikista, jopa niin, että se on osaksi uskon syvintä ilmentymää. Tähän liityn sydämestäni ja siksi halusin juuri tänä vuonna tehdä levyn.

Hyry on miettinyt paljon kristinuskoa, uskontoja ja maallistumista. Hän on havainnut nuorten etääntyvän kristinuskosta helposti. Seurakuntamatka Ramallahiin ja Israeliin kolme vuotta sitten avasi hänen omat silmänsä näkemään, mitä usko voi olla ja miten tärkeää kristittyjen maailmanlaajuinen yhteys on.

– Haluan tuoda esille kristittyjen yhteistä pääomaa, rukousta, mutta samalla levy on itselleni tärkeä taideilmaisun muoto.

– Musiikki on universaalia, ideologiasta riippumatonta. Tämän kauneuden lahjan Luojamme on antanut koko ihmiskunnalle tasapuolisesti taustasta riippumatta. Uskon, että musiikki voi puhutella ihan jokaista.

On hyvin viehättävää, että tulenpalavalla, oppineella teologilla Lutherilla on tällainen vahva ymmärrys musiikista.

– Pauliina Hyry

Kotkan barokkiurut soittimena

Vater unser -urkulevyllä soivat Kotkan kirkon barokkiurut, jotka on tehty J.S. Bachin aikaisen soittimen mukaan.

Hyry kertoo, että Lutherin ansiosta koko protestanttinen kirkkomusiikki lähti suureen nousuun ja sai kukoistuksensa barokin aikana 1600–1700-luvulla. Hän painottaa Bachin olevan paitsi koko maailman nerokkaimpia säveltäjiä myös koko protestanttisen kirkkomusiikin ehdoton ykkönen.

– Levyn musiikki on klassista, ikiaikaista ja universaalia taidemusiikkia parhaimmillaan. Siellä on tuttuja kirkkoklassikoitakin, kuten Bachin Air, koraali Kristus valo valkeuden. Se on ihmiselämän kaikkien värien kuvausta hurjimmasta herkimpiin sävyihin.

F. Mendelssohnin urkusonaatti nro 6 d-molli on levyn nimiteos.

– Mendelssohn kulki ihailemansa Bachin jalanjäljissä, ja luterilaisuus tuli tärkeäksi perheen käännyttyä juutalaisuudesta luterilaisiksi. Tuo sonaatti perustuu Lutherin kirjoittaman virren Vater unser im Himmelreich, teemaan. Virsi 208 on suoraan Isä meidän -rukouksen pohjalta tehty.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi