null Maailmankaikkeus syntyi yllätysmunasta – jo muinaisten foinikialaisten myytit tuntevat alkumunan

Hengellisyys

Maailmankaikkeus syntyi yllätysmunasta – jo muinaisten foinikialaisten myytit tuntevat alkumunan

Kristinuskossa munasta kuoriutuva pääsiäistipu symboloi kuoleman voittanutta Jeesusta.

Pääsiäismuna kätkee sisäänsä koko maailmankaikkeuden. Universumi sai nimittäin alkunsa yllätysmunasta, ainakin jos japanilaisilta, kiinalaisilta, Polynesian alkuperäiskansoilta tai muinaisilta foinikialaisilta kysytään.

Myös Kalevalassa maailmankaikkeus syntyy sotkalinnun munista: maailma muodostuu munankuoren palasista, keltuainen nousee auringoksi taivaan kannelle ja valkuainen kuuksi. Munankuorien pilkuista tulevat taivaan tähdet.

Uuden elämän ja hedelmällisyyden symbolina munassa on myös aimo annos eroottista elämänvoimaa. Vanhan legendan mukaan rakkauden jumala Eros syntyi mustasiipisen yön ja kuuman tuulen yhtymisestä. Tuuli hedelmöitti yön, joka muni munan, josta kuoriutui Eros.

Koska hauraskuorinen muna kätkee sisäänsä uuden elämän yllätyksen, siitä tuli varhaisessa kristinuskossa tärkeä vertauskuva.

Varsinkin itäisessä perinteessä kristityt ovat antaneet pääsiäisenä toisilleen kananmunia lahjaksi muistuttamaan siitä, että Kristus ei jäänyt haudan kuoreen vaan murtautui sieltä elävänä ulos.

Ihmiskunnan vanhat myytit ovat vahvoja. Ikiaikaiset symbolit säilyvät kulttuurissa, vaikka kukaan ei enää muistaisi, mitä ne alun perin merkitsivät.

Munasta kuoriutuva pääsiäistipu viittaa kuoleman voittaneeseen Jeesukseen. Sama symboliikka näkyy rairuohossa: siemen peitellään maan poveen kuin kuollut ruumis, mutta aikansa uinuttuaan se nousee mullasta täynnä uutta elämää.

Karkkihyllyjen yllätysmunat käyvät luultavasti kaupaksi vielä silloin, kun viimeinenkin niiden symboliikasta jotakin tietävä ihminen makaa haudassa. Vahvat symbolit säilyvät kulttuurissa, vaikka kukaan ei enää muistaisi, mitä ne alun perin merkitsivät.

Myös tulevien sukupolvien pikkulapset kylvävät rairuohoa kevään korvalla, vaikka mullasta versovan vihreyden kristillinen symboliikka jatkaisi hämärtymistään.

Ihmiskunnan vanhat myytit ovat vahvoja. Ne elävät aina jossakin muodossa, sillä elämän ja kuoleman kiertokulku ei katoa koskaan. Eikä ihmisen ihmettely elämän ja kuoleman salaisuuden äärellä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pääkirjoitus: Uuden alun mahdollisuus koskee myös sinua, jonka peli näyttää menetetyltä

Puheenvuorot

Kevätaurinko paljastaa kaikenlaista kuollutta, haisevaa ja maatunutta, josta kuitenkin kasvaa uutta elämää.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.