null Pääkirjoitus: Uuden alun mahdollisuus koskee myös sinua, jonka peli näyttää menetetyltä

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Uuden alun mahdollisuus koskee myös sinua, jonka peli näyttää menetetyltä

Kevätaurinko paljastaa kaikenlaista kuollutta, haisevaa ja maatunutta, josta kuitenkin kasvaa uutta elämää.

Huhtikuu on kuukausista riisuutuvin. Tämä lause on melko varmasti kirjallinen laina, se on painunut mieleeni luultavasti jostakin Ilpo Tiihosen runosta. Päivä päivältä huhtikuu heräilee, riisuu talvenvalkoista yöpaitaansa ja paljastaa sen alta vanhaa ja mennyttä sekä uutta ja tulevaa.

Huhtikuu on kuukausista julmin. Tämä lause on aivan varmasti kirjallinen laina. Näillä sanoilla alkaa T.S. Eliotin runo Autio maa. Huhtikuun julmuus on Eliotin runossa sitä, että se työntää sireenejä kuolleesta maasta ja ”sekoittaa muiston ja pyyteen”.

Kevät on monelle meistä kovaa aikaa. Vanhan haihtumisen liittyminen uuden versomiseen voi tuntua yllättävän raskaalta. Keväistä alakuloa saattaa selittää myös se tosiasia, että kun taivaan aukioloaika pitenee, voi valon äkkinäinen lisääntyminen sekoittaa ihmisen mielialaa säätelevän serotoniinijärjestelmän.

Kristus antoi haudoissa oleville elämän. Kaikenlaisissa haudoissa oleville.

Ja jos itse on maissa, saattaa kaikkialla väreilevä keväänpirteä uuden odotus vain lisätä alakuloa.

Tänä vuonna pääsiäissunnuntai osuu aprillipäiväksi. Tavallaan pääsiäistä voidaan pitää taivaallisena aprillipilana: Jeesus on kuollut, aprillia!

Siitä ei kuitenkaan ole ollenkaan kyse. Pääsiäisen suuren sanoman voima on juuri siinä, että kuolema on totta eikä kukaan voi sitä välttää. Jeesuskaan ei maannut kalliohaudassaan valekuolleena vaan hengettömänä raatona. Pääsiäisen voima on siinä, että murhetta, kärsimystä ja kuolemaa ei voi selittää pois. Ei edes Jumala.

Kevätaurinko paljastaa talven verhon alta kaikenlaista kuollutta, haisevaa ja maatunutta, josta kuitenkin kasvaa uutta elämää. Pääsiäisen suuri sanoma on siinä, että Jumalan valtakunta on tullut lähelle. Että vaikka serotoniinit olisivat ihan sekaisin, armoa riittää alakuloisellekin. Että uuden alun mahdollisuus koskee kaikkia. Sinuakin, jonka peli ihmisten silmissä, omissasikin, näyttää ­menetetyltä.

Pääsiäisen suuri sanoma on, että Kristus nousi kuolleista. Hän voitti kuolemallaan kuoleman ja antoi haudoissa oleville elämän. Kaikenlaisissa haudoissa oleville. Maahan kaivetuissa ja mielen sisään porautuneissa haudoissa oleville. Hyvää pääsiäistä, Kristus on ylösnoussut!

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pääkirjoitus: Sitten kun taivaassa tarjoillaan

Puheenvuorot

Pyhäinpäivänä sytytän kynttilän kahdelle tänä vuonna kuolleelle suomalaiselle runoilijalle, Ilpo Tiihoselle ja Sirkka Turkalle. Kumpikin heistä avasi kiehtovia portteja sekä minuun itseeni että koko maailmankaikkeuteen.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.