Kastejuhlat Pakarituvassa.
Maistuisiko kahvi ja voileipäkakku?
Papin työssä herkkuhetket ovat arkea. Pyysimme kolmea pappia pitämään kirjaa syömisistään ja ravitsemusterapeutti Jaana Martikaista kommentoimaan niitä.
Kirkkoherran perjantai
Kari Pekka Kinnunen neuvotteli ja joi tuoremehua.
6.45 Kahvia 3 kuppia
Ruissämpylä. Toisen viipaleen päällä kevytlevitettä, maksamakkaraa ja 2 tomaatin siivua.
Toisen puolikkaan päällä kevytjuustoa ja kurkkua.
Kupillinen vadelmia ja mustikoita
Lasillinen appelsiinimehua
9.00 Neuvottelu:
Lasillinen omenamehua
10.00 Vapaaehtoistiimin kokous:
Puoli kuppia kahvia
Palanen leipää, jonka päällä kurkkua
12.00 Työneuvottelulounas:
Alkupalana vihanneksia ja hedelmiä sekä kevytkastiketta
Leivänpala, jonka päällä kevytlevitettä
Pääruokana naudan entrecotepihvi, timjamikastiketta, perunapyrettä ja keitettyjä vihanneksia
Jälkiruoaksi puoli kuppia kahvia ja kaksi mantelikeksiä
14.45 Palaveri
Ennen palaveria lasillinen omenamehua
16.30 Seuraavan päivän kastepuheen kirjoitusta kotona
Välipalaksi puolikas ruissämpylä, jonka päällä maksamakkaraa ja tomaatinviipale
Juomaksi teetä
21.00 Kaksi näkkileipää, joiden päällä kevytlevitettä ja kevytjuustoa
Juomaksi teetä
Ravitsemusterapeutin kommentti:
Kari Pekka voisi täysmehun juomisen sijaan syödä hedelmiä, jotka ovat täyttäviä ja kuitupitoisia. Janojuomaksi suosittelen hänelle vettä ja ruokajuomaksi rasvatonta maitoa tai piimää. Lasillisessa täysmehua on yhtä paljon sokeria ja energiaa kuin lasillisessa sokeroitua limua. Myös täysmehut ovat vahingollisia hammaskiilteelle.
Kari Pekan ruokapäiväkirjassa ilahduttaa ruuan monipuolisuus ja kevyttuotteiden käyttö. Päivällisen sijaan Kari Pekka on syönyt välipalaa. Lämpimän päivällisen tai lounaan voi korvata hedelmällä, kevytjogurtilla ja täysjyväsämpylällä, jonka päälle laittaa margariinia, kasviksia ja juustoa tai kevyttä leikkelettä.
Kahvi on nykytiedon mukaan terveellistä juotavaa. Kahvia voi juoda huoletta niin paljon kuin haluaa, jos vain vatsa kestää eikä kahvinjuonti vie yöunia.
Pastorin lauantai
Riikka Wikström vihki, kastoi ja söi vaahtokarkkeja.
9.30 Kulhollinen Fitness-muroja ja 1,5 dl rasvatonta maitoa
Kuppi kahvia ja keksi
Kaksi c-vitamiinitablettia
12.00 Kourallinen sipsejä ja lasi vettä
13.30 Banaani
14.00 Vihkiminen Helsingin Vanhassa kirkossa
15.00 Pullo (0,5l) Coca-cola Zeroa
15.45 Kastetilaisuus Pyhän Laurin kirkossa
16.30 Kastekahvit:
3 kuppia kahvia
2 lasillista Coca-colaa
n. 10 vaahtokarkkia
Pieni pala voileipäkakkua
Pieni karjalanpiirakka munavoilla
Pieni pala prinsessakakkua
1 suklaakonvehti
1 marenki
19.30 Päivällinen kotona:
Puoli lautasellista meksikolaispaistosta (maissilastuja, jauhelihaa, papuja, tomaattia, sipulia, juustokuorrutus) sekä kermaviiliä ja salsaa
Vihersalaattia
Lasillinen Coca-cola Zeroa
21.30 Kourallinen irtokarkkeja ja lasi vettä
Ravitsemusterapeutin kommentti:
Papin työssä on vaikea rytmittää syömistä järkevästi ja herkkuhetket ovat osa työn arkea. Niinpä terveellisen ruokavalion noudattaminen vaatii enemmän vaivannäköä ja ennakointia.
Juhlatarjoilut sisältävät paljon energiaa, rasvaa ja sokeria. Nämä ateriat kannattaisi pitää kooltaan pieninä välipaloina.
Kun töissä on tiedossa herkuttelua, kannattaa kotona jättää sinä päivänä makea kokonaan väliin ja keskittyä syömään kevyttä, mutta ravintoarvoltaan runsasta ruokaa, josta saa kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Makean vastapainoksi on hyvä syödä riittävästi hedelmiä, kasviksia ja täysjyväviljavalmisteita.
Riikan kannattaa kiinnittää huomiota riittävään kalsiumin saantiin. Kevytlimut ovat ravitsemuksen kannalta ongelmattomia, mutta hammaskiilteelle vahingollisia.
Kappalaisen sunnuntai
Pirkko Yrjölä juhli kahden vauvan kastajaisia.
7.30 Kuppi kahvia ja kaksi palaa sokeria
Sämpylä, margariinia, kevytjuustoa, kurkkua ja tomaattia
1/2 lasia tuoremehua.
12.00 Pastaa ja jauhelihakastiketta
Tomaatti ja lasi vettä.
14.00 Ensimmäinen kastetilaisuus:
Kuppi kahvia ja pala sokeria
Pieni karjalanpiirakka, jonka päällä lohta
1 lusikkaleipä.
17.00 Toiset kastekahvit:
Kuppi kahvia ja pala sokeria
Ohut pala voileipäkakkua
Pieni pala mansikkakakkua
20.00 Kuppi teetä ja kaksi palaa sokeria
Pala ruisleipää, jonka päällä juustoa
Kiivi
22.00 Vaniljajäätelötuutti
Ravitsemusterapeutin kommentti:
Pirkko kysyi vinkkejä makeanhimon taltuttamiseen. On tärkeää, että aterioiden väli ei venyisi neljää tuntia pidemmäksi. Liian pitkä ateriaväli ja sitä seuraava nälkä kostautuvat makeanhimona ja liiallisena syömisenä. Makeanhimo voi olla merkki siitä, että tarvitsee lisää ruokaa.
Pirkko kysyi myös, mikä olisi sopivaa evästä töihin kiireisinä päivinä. Täysjyväleivät ja kevyet maitotuotteet pitävät hyvin nälkää. Evääksi voisi tehdä voileipiä tai ruokaisaa salaattia, jossa on lisukkeena esimerkiksi kananmunaa, kalaa tai kanaa.
Kiireinen voi ottaa välipalaksi mukaan porkkanaa, kurkkua, tomaattia ja hedelmiä. Jos ei millään ehdi syödä lounasta, voi evääksi syödä kuitupitoisen välipalapatukan, jossa on viljaa ja kuivattuja hedelmiä, ei suklaata. Pirkon kannattaisi lisätä ruokavalioon maitotuotteita riittävän kalsiumin saannin turvaamiseksi.
Jaa tämä artikkeli: