null Malmin hautausmaan alueelle tulee vainajien säilytyskontteja – uuden säilytystilan rakentamisen aloittaminen on viivästynyt

Pääkaupunkiseudulla on pulaa vainajien säilytystiloista. Kuva Espoon krematorion kylmäkaappihuoneesta.

Pääkaupunkiseudulla on pulaa vainajien säilytystiloista. Kuva Espoon krematorion kylmäkaappihuoneesta.

Ajankohtaista

Malmin hautausmaan alueelle tulee vainajien säilytyskontteja – uuden säilytystilan rakentamisen aloittaminen on viivästynyt

Vainajien säilytystiloista on pulaa, sillä kuolleisuus on kasvanut ja hautausajat pidentyneet.

Malmin hautausmaalle tulee viisi väliaikaista vainajien kylmäsäilytyskonttia. Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtokunta päätti maanvuokrasopimuksen hyväksymisestä 16. toukokuuta. Helsingin kaupungin kanssa tehtävä maanvuokrasopimus päättyy viimeistään 31. joulukuuta 2026. 

Malmin hautausmaalle sijoitetaan viisi kylmäsäilytyskonttia ja yksi lämmin työskentelykontti. Kontit tulevat tarpeeseen, sillä pääkaupunkiseudulla on pula vainajien säilytystiloista. Tähän ovat syynä kasvava väestömäärä, väestön ikääntyminen sekä pidentyneet hautausajat. 

Tilapulaan väliaikaisen ratkaisun tuovia kontteja on aikaisemmin tuotu esimerkiksi Malmin sairaalan alueelle ja Katriinan sairaalan tontille Vantaalle.

Pula vainajien säilytystilasta helpottuu tulevaisuudessa, sillä Helsingin kaupunki päätti keväällä 2023 rakennuttaa Malmin hautausmaan kupeeseen Kalmistontielle niin sanotut keskitetyt vainajatilat. 

Rakentamisen oli alun perin tarkoitus alkaa jo vuonna 2023, mutta hanke on viivästynyt, sillä suunnitelmaa tarkennettiin ja kustannusarvio nousi, jolloin asia piti käsitellään uudestaan kaupunginhallituksessa ja kaupunginvaltuustossa. Tämänhetkisen arvion mukaan työt voisivat alkaa tänä kesänä ja vainajatilat valmistuisivat vuonna 2026.

Keskitettyihin tiloihin tulee paikat vainajatorneihin 295 vainajalle sekä lisäksi isokokoisille ja huonokuntoisille vainajille muutamia paikkoja erillisissä kylmiöissä. Rakennukseen tulee myös erilliset hyvästelytilat, joissa omaisilla on mahdollisuus pukea ja valmistella vainaja viimeiselle matkalleen. Osassa tiloista omaisilla on mahdollisuus vainajan pesemiseen. Rakennuksen toiminnoissa on huomioitu erilaisista kulttuuritaustoista tulevien tarpeet.

Keskitettyjen vainajatilojen arvioidaan valmistuvan vuonna 2026. Havainnekuva.

Keskitettyjen vainajatilojen arvioidaan valmistuvan vuonna 2026. Havainnekuva.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.