null Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi uusien vainajien säilytystilojen rakentamisen Malmin hautausmaalle – perussuomalaiset vastustivat hanketta

Havainnekuva keskitetyistä vainajatiloista. Kuva: Verstas Arkkitehdit Oy

Havainnekuva keskitetyistä vainajatiloista. Kuva: Verstas Arkkitehdit Oy

Ajankohtaista

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi uusien vainajien säilytystilojen rakentamisen Malmin hautausmaalle – perussuomalaiset vastustivat hanketta

Helsingissä kuolleiden määrä on vuonna 2040 arviolta yli 1 300 enemmän kuin nyt.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi 5. huhtikuuta hankesuunnitelman, joka koskee Malmin hautausmaan yhteyteen rakennettavaa vainajien säilytystilaa. Vainajatiloihin rakennetaan paikat 275 vainajalle, jolloin siitä tulee Helsingin suurin vainajasäilytystila.

Tilat rakennetaan sosiaali- ja terveys- ja pelastustoimialan käyttöön ja kaupungin omistukseen. Tontin omistaa Helsingin seurakuntayhtymä, joka vuokraa maa-alueen kaupungille. Keskitetty vainajien säilytysrakennus tulee sijaitsemaan Malmin hautausmaan välittömässä läheisyydessä. Rakennuspaikalta on noin 500 metriä hautausmaan siunauskappeli- ja krematoriotiloille. Rakentamisen on tarkoitus alkaa tämän vuoden lopulla. Rakennuksen on suunniteltu valmistuvan vuonna 2025. Enimmäishinta-arvio on noin 10,5 miljoonaa euroa.

Uusien vainajatilojen rakentaminen on tarpeen, sillä väestö vanhenee ja osa nykyisistä tiloista poistuu käytöstä seuraavan kymmenen vuoden aikana. Helsingissä kuolleiden määrä on vuonna 2040 arviolta yli 1 300 enemmän kuin nyt.

Rakennushankkeen hyväksymisestä käytettiin runsaasti puheenvuoroja ja asiasta myös äänestettiin. Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Laura Korpinen esitti hankkeen hylkäämistä.

– Hanke on uudisrakennuksena toteutettuna tarpeettoman kallis. Sinänsä tarpeellisia vainajansäilytystiloja voitaisiin etsiä jo olemassa olevista rakennuksista ja löytää siten edullisempi vaihtoehto, Korpinen perusteli.

Korpisen mielestä kaupungin toimialaan ei kuulu tilojen rakennuttaminen uskonnollisiin menoihin, eikä tällaisia tiloja pidä maksattaa veronmaksajilla.

Esimerkiksi apulaispormestari Daniel Sazonov (kok) korosti puheenvuorossaan, että kyseessä ei ole minkään uskontokunnan tila, vaan se on osa sosiaali- ja terveysalan toimintaa. Hän sanoi myös, että halu hyvästellä vainajat on yleisinhimillinen tarve ja traditio, jota varten pitää olla kunnolliset tilat.

Vihreiden valtuutettu Tuomas Rantanen moitti perussuomalaisia syrjinnän ulottamisesta jo kuolleisiinkin ja kehotti hylkäämisesityksen laatijoita häpeämään. Vasemmistoliiton valtuutettu Ajak Majok muistutti keskustelun lopuksi, että Korpisen ja muiden perussuomalaisten tapa puhua kuin olisi olemassa helsinkiläisiä kuntalaisia ja ”muslimikuntalaisia” on loukkaava. Hän toivoi, ettei sellaista kuultaisi enää valtuustosalissa.

Äänestyksessä Korpisen esitystä hankkeen hylkäämisestä kannattivat kaikki perussuomalaisten kymmenen valtuutettua. Muiden valtuustoryhmien jäsenet kannattivat sen hyväksymistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.