null Meditatiivista jälkeä

Kotitalousneuvoja Sirkka Kingin mielestä siivous kannattaa tehdä kuin hidastetussa filmissä.

Kotitalousneuvoja Sirkka Kingin mielestä siivous kannattaa tehdä kuin hidastetussa filmissä.

Meditatiivista jälkeä

Sirkka King nauttii siivoamisesta.

Rätti ei enää ole — ei varmaan aikoihin ole ollut — tiskirätti vaan se on pöytäpyyhe. Tämän oppi, kun tapasi Martan, joka kannustaa siivoamaan hitaasti ja sanoo, että sillä on merkitystä käytämmekö sanaa "rätti" vai "pöytäpyyhe". Rätistä tulee negatiivinen fiilis.

Kotitalousneuvoja Sirkka King Uudenmaan Martoista haluaa auttaa niitä, jotka eivät ole niin kovin innostuneita siivoajia. Yleensähän siivous on se vähiten kiinnostava asia, joka halutaan tehdä nopeasti pois alta, että "pääsee elämään", tai sitten työ teetetään jollakulla muulla. Kingistä siivoaminen — jos mikä — kuuluu elämään.

— Ihannetilanne olisi, että siivottaisiin vähän kerrallaan ja usein. Mutta todellisuudessa se menee niin, että siivotaan vähän kerrallaan ja harvoin. Tiedetään kyllä, mitä pitäisi tehdä, mutta kun nykyihmistä viedään koko ajan pois kotoa. Miten raivata tilaa siivoukseen, kun töiden ja harrastusten jälkeen pelastautuu kotiin ja viikonloppuisinkin aika menee johonkin muuhun?

Joka päivä siivotaan

Sirkka Kingin mielestä toimittajat pitävät huolen siitä, että kevätsiivous ylipäätään on edelleen olemassa. Joka kevät lehdistä saa lukea, milloin on sen aika.

Kevätsiivous on saanut alkunsa kointorjunnasta.

— Entisaikaan valtaosa vaatteista oli villaisia ja kointorjunta piti aloittaa maaliskuun tienoilla, että saatiin koin kaikki kehitysvaiheet siivottua. Vaatteet vietiin ulos tuulettumaan ja sen jälkeen kesäsäilöön ja verhot vaihdettiin kevyempiin.

— Ennen kevätsiivous oli iso urakka, koska myös kaikki laatikot ja vintti siivottiin. Se oli inventaario. Talven aikana sisätiloissa asusteli paljon väkeä, mutta kesän koittaessa saatiin myös aitat käyttöön.

King kertoo kuulevansa usein nykynaisen turhautuneen toteamuksen, että "koko viikonlopun siivosin ja nyt taas on ihan samannäköistä".

— Siivoaminen on kuin meditaatiota, sitä pitää toistaa joka päivä! Silloin kun ihminen on hyvällä tuulella ja voimissaan, siivoaminen sujuu, mutta jos on jo valmiiksi paha olo ja pitäisi alkaa siivota nopeasti ja tehokkaasti, se ei onnistu, eikä siitä välttämättä tule edes hyvä olo. Hidastaminen muuttaa tilannetta: kun alkaa siivota liioitellun hitaasti, mieli alkaa muuttua.

Tilaa uusille asioille

Siivous kannattaa Sirkka Kingin mielestä tehdä kuin hidastetussa filmissä. Hän neuvoo, että samalla kun siivoaa hitaasti, voi esimerkiksi miettiä, mistä tavara on ostettu, mitä kaikkea siihen liittyy tai keneltä sen on saanut. Imuroidessa voi ihastella maton upeita värejä. Pölyjä pyyhkiessä voi ajatella hoitavansa esineen pintaa.

— Tai jos pesee hellaa, voi siinä samalla kiitollisena ajatella niitä kaivostyömiehiä, jotka ovat louhineet materiaalit, joista uuni on tehty. Voi ajatella sähkömiehiä, jotka ovat saaneet uunin toimimaan.

Hellaa pestessä King saattaa miettiä entisajan naisten työmäärää ja sitä, kuinka hienoilla uuneilla nykyisin ruokaa tehdään.

— Hitaasti siivoaminen vähentää kuluttamista, koska silloin huomaa, että meillä on jo ihan tarpeeksi tavaraa, ehkä liikaakin. Siivoamalla tehdään tilaa uusille asioille elämässä.

Palkintona kiitollinen mieli

Hitaasti siivoaminen ei ole itseisarvo, vaan se että on tilanteessa läsnä ja keskittyy siihen, mitä tekee. Ei ajattele menneitä eikä tulevia.

— Seuraavan kerran, kun tarvitset kaapista kattilan, joka on takimmaisena, polvistu nöyrästi kaapin eteen ja nosta rauhallisesti joka tavara yksitellen edestä pois, kunnes saat tarvitsemasi. Älä riuhdo nopeasti. Tulee parempi mieli, kun toimii rauhallisesti.

King kertoo kysyneensä naiselta, joka pesi vessanpöntön Kingin ohjeiden mukaan liioitellun hitaasti, miltä se tuntui.

— Rouva kertoi, että hänestä vessanpönttö tuntui arvokkaammalta kuin aiemmin. Hitaasti siivotessa alkaa pikkuhiljaa tuntea kiitollisuutta.

Kingin mielestä voisimme useammin olla kiitollisia kaikesta siitä, mitä kotonamme on. Kysymys on arvostamisesta.

— Ostamme tavaroita kotiimme ja sitten emme kiinnitä niihin mitään huomiota, ihan kuin se nahkasohva olisi itsestäänselvyys.

Sirkka King auttaa ystäväänsä Nelliä muuttosiivouksessa la 24.4.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.