Meksikon äiti
Guadalupen Neitsyen kuva suojelee autonkuljettajaa México Cityn liikenteessä.

Guadalupen Neitsyen kuva suojelee autonkuljettajaa México Cityn liikenteessä.

Meksikon äiti

Guadalupen ihme 10.8. asti Helinä Rautavaaran museossa, Ahertajantie 5, Espoo.


Meksikon kansallispyhimystä Guadalupen Neitsyttä ja hänen merkitystään nykypäivän meksikolaisille esitellään näyttelyssä, jonka ovat koonneet akatemiatutkija Outi Fingerroos, valokuvaaja Matleena Jänis ja kuvataiteilija Minna Parkkinen.

Guadalupen Neitsyt on yksi tunnetuimmista Marian ilmestyskertomuksista. Legendan mukaan tummaihoinen Neitsyt Maria ilmestyi köyhälle intiaanille Juan Diegolle vuonna 1531, kymmenen vuotta sen jälkeen, kun espanjalaiset olivat valloittaneet Meksikon ja tuhonneet atsteekki-intiaanien kulttuurin.

Outi Fingerroosin mukaan ilmestys loi valoa kovia kokeneille intiaaneille. On arvioitu, että 90 prosenttia kansasta kuoli valloittajien väkivallan, sairauksien ja nälän seurauksena.

– Guadalupen Neitsyt on meksikolaisille äiti ja suojelija. Vapautusliikkeelle hän oli taisteleva äiti. Myös köyhien oikeuksia nykyisin ajaville zapatisteille hän on tärkeä symboli, Fingerroos kertoo.

Neitsyeltä haetaan apua monenlaisiin ongelmiin: hän auttaa avioliiton umpikujasta tai suojelee taksikuskia liikenteessä. Fingerroosin mukaan on ihan tavallista nähdä machomiehiä hiljentymässä Neitsyen alttarilla tai pukeutuneena hänen kuvallaan koristettuun t-paitaan.

Guadalupen Neitsyen ilmestymispaikka México Cityn pohjoispuolella on suosittu pyhiinvaelluskohde, jossa ihmiset kuljetetaan liukuhihnalla pyhäinjäännöksen, eli Juan Diegon viitan, eteen ja jossa on kaupan niin Neitsyen kuvalla varustettuja tuhkakuppeja kuin käsidesiäkin.

NÄIN NEITSYT SANOI JUAN DIEGOLLE: ”Myötätuntoisella katseellani haluan auttaa ja tarjota pelastusta.”

Jaa tämä artikkeli: