null Mellunkylän lapset järjestää partioretkiä heille, jotka eivät muuten käy metsässä

Mellunkylän lasten projektipäällikkö Riikka Nenonen näyttää Lin Chengjielle, miten vuollaan. Holly Fleming (vasemmalla), Lin Biying, Maria Nurmi ja Krista Ruutuoksa pitävät taukoa.

Mellunkylän lasten projektipäällikkö Riikka Nenonen näyttää Lin Chengjielle, miten vuollaan. Holly Fleming (vasemmalla), Lin Biying, Maria Nurmi ja Krista Ruutuoksa pitävät taukoa.

Hyvä elämä

Mellunkylän lapset järjestää partioretkiä heille, jotka eivät muuten käy metsässä

Partiolaisten Mellunkylän lapset -hankkeen tarkoitus on innostaa partiotoimintaan sellaisia perheitä, joille harrastaminen on vierasta.

Sumu on niin sakea, että vastarannan saaria ei tahdo erottaa.

– Viime retkellä oli ihan samanlainen keli. Usvaa pukkasi, kertoo Riikka Nenonen.

Mutta partiolaisiahan säät eivät haittaa.

Nenonen työskentelee projektipäällikkönä Pääkaupunkiseudun partiolaisten Mellunkylän lapset -hankkeessa. Hän järjestää Itä-Helsingin Mellunkylän alueella avointa retkitoimintaa. Tavoitteena on saada partiotoimintaan mukaan etenkin sellaisia lapsia ja nuoria, jotka eivät muuten juuri harrasta. Retket ovat kuitenkin avoimia kaikille.

Tänään mennään Vuosaareen Uutelan luontopoluille. Metsä alkaa heti Aurinkolahden hiekkarannan takaa. Kuuluisa uimaranta ei ole ihan yhtä hehkeä kuin kesäkuussa.

Nenosta seuraa yhdeksän hengen monenkirjava joukko. Tällä kertaa mukana on vain kaksi koululaista. Sen sijaan retkelle ovat lähteneet muun muassa kanadalainen vaihto-oppilas ja useampi supisuomalainen rouva.

Uutelan luontopolut ovat vielä talvikunnossa.

Uutelan luontopolut ovat vielä talvikunnossa.

Monet eivät löydä partioon – vaikka kannattaisi

Luterilainen kirkko järjestää vuosittain maanlaajuisen Yhteisvastuukeräyksen, jonka kotimaan potista tuettiin viime vuonna partiota. Yhteisvastuun rahoilla startattiin myös Mellunkylän lapset.

Mellunkylään kuuluvat Mellunmäki, Vesala, Kontula, Kurkimäki ja Kivikko. Alueella on paljon lapsiperheitä, mutta vähänlaisesti partiolaisia. Monet asukkaista on maahanmuuttajataustaisia.

Oletteko koskaan vuolleet mitään? No nyt pääsette kokeilemaan. Tämä on puukko.

– Jos perheessä ei valmiiksi ole harrastamisen kulttuuria, lapset eivät helposti löydä partioon tai muihinkaan harrastuksiin, Riikka Nenonen pohtii.

Harrastaminen kuitenkin kannattaa – etenkin partio. Laajan brittitutkimuksen mukaan partion harrastaminen lapsena tai nuorena vähentää mielenterveysongelmien riskiä keski-ikäisenä.

– Partioon ei tulla vain osallistumaan passiivisena, vaan pienestä pitäen tehdään itse ja suunnitellaan retkiä ja ryhmän toimintaa, Nenonen selittää.

– Lapsia ja nuoria kasvatetaan siihen, että he ovat tulevaisuudessa itse johtajia ja aktiivisia toimijoita. Se on mielestäni se juttu, mikä tekee partiosta maailman parhaan harrastuksen.

Eikä partiolla nyt ihan onnettomasti mene Mellunkylässäkään. Alueella on kolme aktiivista lippukuntaa, joihin maahanmuuttajatkin ovat alkaneet löytää.

Anna-Maija Laakso opettaa Lin Chengjielle (vasemmalla) ja Lin Biyinglle, miten tehdään suklaabanaaneja.

Anna-Maija Laakso opettaa Lin Chengjielle (vasemmalla) ja Lin Biyinglle, miten tehdään suklaabanaaneja.

Kaikki eivät tiedä, mitä tarkoittaa retkelle lähteminen

Jäisen metsäpolun päässä on nuotiokatos. Itä-Helsingissä on useita kaupungin ylläpitämiä nuotiopaikkoja, mutta puut pitää tuoda itse.

Niinpä kiinalaistaustaiset sisarukset Lin Biying, 9, ja Lin Chengjie, 7, pääsevät hommiin.

– Oletteko koskaan vuolleet mitään? Riikka Nenonen kysyy.

– No nyt pääsette kokeilemaan. Tämä on puukko.

Kohta maahan lentelee pieniä sieviä lastuja. Nenosen kaverina retkeä vetävä Anna-Maija Laakso näyttää muille, miten nuotiolla tehdään suklaabanaaneja.

Mellunkylän lapset -hankkeessa on ehditty järjestää kaksi retkeä. Nenonen ja kumppanit käyvät myös esimerkiksi alakouluilla pitämässä partiokerhoa ja järjestävät maahanmuuttajajärjestöjen kanssa leiriohjaajakoulutusta nuorille.

Kohderyhmän tavoittaminen on silti hankalaa.

– Olemme tavanneet alueen yhdistyksiä, järjestöjä, seurakuntaa ja kaupungin toimijoita. Olemme tiedottaneet kaikissa mahdollisissa somekanavissa, Nenonen selittää.

Uutena juttuna partiolaiset ovat alkaneet kierrellä leikkipuistoissa. Nenosen mukaan paras tapa saada lapsiperheet lähtemään mukaan on tavata kasvokkain.

– Jos joku ei tiedä, mitä tarkoittaa, että lähdetään retkelle, niin ei hän tule mukaan sillä, että jonnekin laitetaan ilmoittautumislista, Nenonen toteaa.

– Täytyy tavata ihan face-to-face, ja ihmisiä täytyy usein kutsua monta kertaa.

Pitää myös hyväksyä se, että kaikkia ei sittenkään kiinnosta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Partio on kasvatusjärjestö, jossa opetetaan pelastamaan maailma

Hyvä elämä

Lippukunnat tekevät yhteistyötä seurakuntien kanssa, mutta partiolaisen uskonnolla ei ole väliä.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.