null Partio on kasvatusjärjestö, jossa opetetaan pelastamaan maailma

Siiri Kihlströmin mielestä partio kuuluu kaikille. Kuva: Marianna Siitonen

Siiri Kihlströmin mielestä partio kuuluu kaikille. Kuva: Marianna Siitonen

Hyvä elämä

Partio on kasvatusjärjestö, jossa opetetaan pelastamaan maailma

Lippukunnat tekevät yhteistyötä seurakuntien kanssa, mutta partiolaisen uskonnolla ei ole väliä.

Pääasia on, että jokainen lapsi voisi ylipäätään harrastaa jotain. Esimerkiksi Helsingissä joka seitsemännellä lapsella ei ole yhtään harrastusta, kertoo partiojohtaja Siiri Kihlström, 24. Hänen oma partioharrastuksensa alkoi koulukaverin innostamana 8-vuotiaana ja jatkuu yhä. Omalla äidilläkin on partiotausta.

– Harrastuksen kautta lapsi saa kavereita. Hän pääsee toteuttamaan itseään. Hän oppii muutakin kuin mitä koulussa tai kotona opetetaan. Hän voi toimia ja nähdä itsensä osana yhteisöä.

Yhteisöllinen harrastus voi ennalta ehkäistä syrjäytymistä. Lapsen harrastus voi siis hyödyttää koko yhteiskuntaa.

– Partio on kasvatusjärjestö. Tavoitteena on, että partiolaisista tulee aktiivisia kansalaisia. Periaatteena on jättää maailma jälkeemme parempana kuin se oli ennen meitä. Partiolaisilla on pokkaa pelastaa maailma, Kihlstöm sanoo.
 

Partio kuuluu eri uskontoisille ja uskonnottomille

Siiri Kihlström liputtaa luontoarvojen sekä maahanmuuttajien, naisten ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvon puolesta.

– Partio kuuluu kaikille, myös eri uskontoisille tai uskonnottomille. Maailman partiolaista yli puolet on muslimeja, kertoo Kihlström samalla kun kiittelee seurakuntaa, kaupunkia ja Hakunilan Lionsia yhteistyöstä ja tuesta.

Tuoreen tutkimustuloksen mukaan partio on ainoa harrastus, jonka myönteiset vaikutukset ihmisen mielenterveyteen näkyvät vielä keski-iässä.
 

Maailman partiolaista yli puolet on muslimeja."
– Partiojohtaja Siiri Kihlström
 

– Partiossa pääsee myös tuetusti kokeilemaan erilaisia johtamistehtäviä. Tavoitteena on, että jokainen oppii jotain johtamisesta, toteaa Kihlström.

Hänen oma johtamisuransa alkoi 13-vuotiaana vartionjohtajana Tuikku-Tytöissä yhdessä toisen partiolaisen kanssa. Ura on jatkunut eri tehtävien kautta niin, että hän aloittaa vuodenvaihteessa kaksivuotisen kauden Pääkaupunkiseudun partiolaisten puheenjohtajana.

Kokemus luottamustehtävistä on ollut niin hyvä, että Kihlström tähtää johtamistehtäviin myös ammatillisesti. Niihin hän valmentautuu myös kulttuurintuottajan tutkinnon sekä kauppakorkeakoulun opinnoissaan.
 

Maksut ovat pieniä ja apua on tarjolla

Pääkaupunkiseudulla on vajaa 130 partiolippukuntaa ja noin 11 000 jäsenmaksunsa maksanutta partiolaista. Lisäksi on satunnaisia osallistujia.

Kihlströmin mukaan partio on suhteellisen halpa harrastus. Välttämättömiä varusteita ovat makuupussi ja -alusta sekä iso reppu tai rinkka. Jäsenmaksu on 65 euroa vuodessa. Sillä saa oikeuden osallistua toimintaan, partiovakuutuksen ja -lehdet. Lippukunnan järjestämät retket ja leirit maksavat alle 10-vuotiailta tapahtumasta riippuen 5–50 euroa.

– Jäsenmaksusta voi saada vapautuksen tai joskus sosiaalitoimi on maksanut sen. Stipendijärjestelmien kehittämistä olennaisempaa on, että kustannukset pystytään pitämään kaikille matalina, Kihlström linjaa.

Tuikku-Tyttöjen perinteisiin kuuluu osallistua itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukseen ja järjestää myyjäiset Hakunilan kirkolla.

– Jokaisella ryhmällä on oma pöytänsä. Tuloilla katetaan ryhmän seuraavan vuoden toimintaa, materiaaleja tai vaikka päiväretken matkat Sipoonkorpeen.

Korjaus 28.11. klo 10.50: Siiri Kihlströmin nimi oli yhdessä kohdassa virheellisesti Siiri Kihlman.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Siiri Somerkero: ”Olen päässyt tekemään asioita, joita ei muuten olisi tullut tehtyä”

Ajankohtaista

Puheenjohtajan mukaan partio muuttui avoimemmaksi eri taustoista tuleville lapsille ja nuorille, kun partiolupauksesta poistettiin Jumala.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.