null Mennään metsäretkelle itään

Utelias kettu. Rento opaskirja kertoo Suomen nisäkkäistä. Kuva: Tammi

Utelias kettu. Rento opaskirja kertoo Suomen nisäkkäistä. Kuva: Tammi

Hyvä elämä

Mennään metsäretkelle itään

Uusi opas esittelee luontokohteita pääkaupunkiseudulta itään. Nisäkäskirja kertoo, että villieläimetkin ottavat aurinkoa.

RETKEILYOPAS "Vanhan asutuksen merkkinä tietä reunustaa kauniisti sammaloitunut kiviaita. Tien päässä on Humlan ulkoilumaja, jonka pihalla voi pitää taukoa ja tulistella grillipaikalla."

Vaellusopas Raija Hentman piirsi karttaan ympyrän, jonka säde ulottui 110 kilometrin päähän Helsingin Senaatintorilta. Sitten hän alkoi tutkia ympyrän sisäpuolelle jääviä retkeilyalueita.

Työn tuloksena syntyi ensin Pääkaupunkiseudun retkeilyopas (2010), sitten Helsingin länsipuolista aluetta käsittelevä Etelä-Suomen retkeilyopas (2014). Tuoreessa kirjassa Etelä-Suomen retkeilyopas 2 (2016) seikkaillaan Helsingin itäpuolella, esimerkiksi Sipoossa, Porvoossa ja Lahdessa.

Joka retkikohteesta kerrotaan reitin vaativuus ja pituus tai alueen koko. Lisäksi Hentman on selvittänyt mitä palveluita alueella on, kuinka hyvin reitti on merkitty maastoon ja miten sen tavoittaa autolla. Julkisen liikenteen käyttäjien on selviydyttävä omin neuvoin.

Oppaan avulla pääsee uusiin paikkoihin patikoimaan, mutta jos etsinnässä on tietyn mittainen polku päiväretkikohteeksi, ei auta kuin selata 95 kohdetta sisältävää opasta, joka esittelee sekaisin niin 100 metrin kuin 200 kilometrinkin reittejä.

Hakemistosta näkee suoraan parhaat pyöräilyreitit sekä melonta- ja soutukohteet, joissa aloittelijakin pärjää ja joihin vuokrataan välineitä. Myös laavut ja nuotiopaikat sekä geologiset kohteet on koottu selkeästi yhteen.

Raija Hentman: Etelä-Suomen retkeilyopas 2. Luontokohteita pääkaupunkiseudulta itään. Minerva 2016

TIETOKIRJA "Ottavatko eläimet aurinkoa? Kyllä ottavat! Moni eläin nauttii auringon lämmöstä ja paistattelee päivää. Varsinkin keväisin ja alkukesästä nisäkkäät ottavat aurinkoa, kun talviturkki vaihtuu kesäkarvaksi."

1000 ilmiötä Suomen luonnosta -luontokirjasarjassa on vuorossa Juha Laaksosen ja Riku Lumiaron Utelias kettu ja muita nisäkkäitä. Kirjan tekijät tuovat esille Suomen nisäkäslajiston, johon kuuluu noin 75 lajia. He ovat tarkkailleet nisäkkäitä Hangon, Kuhmon ja Kilpisjärven välissä.

Kirjassa on rennon ihmettelevä ote, ja mukana on myös ripaus huumoria. Nisäkkäiden ominaisuuksista ja käytöksestä luonnossa kerrotaan pienien tarinoiden muodossa. Otsikot ovat houkuttelevia: Miksi karhulla on niin lyhyt häntä? Mitä hyötyä on suurista viiksistä? Metsäjänis Kauppatorilla. Huulia nuoleva kettu. Käyvätkö nisäkkäät uimassa helteellä?

Kirjan tekstejä ryydittävät mainiot valokuvat ja piirrokset. Suomen luonnossa elävä nisäkäslajisto näyttäytyy niissä elävänä ja monimuotoisena.

Juha Laaksonen ja Riku Lumiaro: Utelias kettu ja muita nisäkkäitä. Tammi 2016.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.