null Sirkka Lekman leikkaa siluetteja Yhteisvastuun hyväksi, mutta kesän jälkeen saa riittää

Pariisin katutaiteilijat voivat leikata siluetin 15 sekunnissa, mutta Sirkka Lekman ottaa aikansa.

Pariisin katutaiteilijat voivat leikata siluetin 15 sekunnissa, mutta Sirkka Lekman ottaa aikansa.

Ajankohtaista

Sirkka Lekman leikkaa siluetteja Yhteisvastuun hyväksi, mutta kesän jälkeen saa riittää

Taiteilija leikkaa siluetteja Ogelin liikekeskuksessa perjantaina 31.8. ja lauantaina 1.4.

Sirkka Lekman, olet leikannut siluetteja Linnanmäellä vuodesta 1988 lähtien. Mistä kaikki sai alkunsa?

– Isä sattui vuonna 1934 näkemään kotipaikkakunnallaan Kangasniemellä, kun joku äijä leikkasi toisesta äijästä kuvaa. Isä sai siitä mielettömän sätkyn päähänsä. Hän paineli kotiin, pihisti äitinsä sakset tuvan seinältä eikä koskaan palauttanut niitä. Hän leikkasi niiltä jalansijoiltaan 60 vuotta siluettikuvia. Minä synnyin syksyllä 1944. Meillä oli kotona aina mustaa paperia ja sakset ja me lapset leikkasimme toisistamme ja ötököistä kuvia koko ajan.

Minkälaiset sakset sinulla on? Entä paperi?

– Nykyisin minulla on pienet kampaajan sakset, jotka ovat ikänsä terävät. Ne ovat titaania, eikä niitä saa teroittaa. Kerran vuodessa tipautan niille yhden pikkiriikkisen tipan öljyä.

– Paperini tuodaan Saksasta. Se on hienoa postimerkkipaperia, vanhanaikaista nuoltavaa. Paperi maalataan kirjapainossa pigmenttimaaleilla mustaksi. Paperi on oikea taivaan lahja, kun ei tiedä, näkevätkö lapsenlapseni omia lapsuuskuviaan aikuisina. Digikuvien säilyvyydestä ei ole tietoa. Minun paperillani on tuhannen vuoden takuu.

Kuinka kauan aikaa vie yhden pään leikkaaminen?

– Nopeat ja vikkelät katutaiteilijat Pariisissa ja lomakeskuksissa leikkelevät kuvia 15–30 sekunnissa. Minä leikkaan kaikessa rauhassa ja hartaasti. Olen pedantti opettajaihminen, raukkaparka, ja joudun niitä kiharoita väsäämään! Kyllä minulla viuhahtaa yhdessä päässä 2–7 minuuttia. Se on impressionismia sanan varsinaisessa merkityksessä.

Jatkatko siluettitaiteilijana hamaan loppuun asti?

– Linnanmäki on minun ateljeeni. Viimeiset vuodet olen ollut siellä pari viikkoa joka kesä. Tämä on poikkeuksellinen vuosi. Olen päättänyt, että yhden ihmisen eläkeikä on nyt tässä. Siluettikuvien leikkaaminen loppuu totaalisesti Linnanmäen session jälkeen.

– Niin ja, nämä hurmaavat sakset! Olen vuokrannut Inarijärven rannalta hirsihuvilan. Menemme sinne ystävätärlauman kanssa niin kuin miehet röntyämään ja sitten otetaan Aslak, joka vie meidät pikaveneellään järvenselälle. Siellä symbolisesti heitetään minun sakseni järveen ja siihen tämä loppuu.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Siluettitaiteilija Sirkka Lekman leikkaa profiileja

Hyvä elämä

Siluetti on lahjomaton. Se leikataan yhdellä leikkausviivalla eikä sitä korjailla.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.