null Metro vie kesän aikana kirkkokonsertteihin

Kirsi Lemponen on tämän vuoden Metrolla musiikkiin -konserttisarjan puheenjohtaja.

Kirsi Lemponen on tämän vuoden Metrolla musiikkiin -konserttisarjan puheenjohtaja.

Ajankohtaista

Metro vie kesän aikana kirkkokonsertteihin

Pitkin kesää saa kuulla rauhoittavia säveliä pyhäkön penkillä istuen. Itä-Helsingin kirkoissa on tarjolla musiikkia tiistaisin.

On jo 17. kesä, kun Itä-Helsingin kirkoissa ja kappeleissa järjestetään Metrolla musiikkiin -konserttisarja. Sarja on saanut nimensä siitä, että konsertteja järjestävien seurakuntien tilat sijaitsevat metroasemien läheisyydessä. Mukana ovat kanttorit Herttoniemen, Mikaelin, Vartiokylän ja Vuosaaren seurakunnista.

– Haluamme palvella seurakuntalaisia kesällä tarjoamalla musiikkia, kun kuorotoimintakin on tauolla. Joka vuosi joku meistä kanttoreista on Metrolla musiikkiin -sarjan vastuuhenkilö, mutta jokainen vastaa oman alueensa konserteista, kertoo tämän vuoden puheenjohtaja, kanttori Kirsi Lemponen Herttoniemen seurakunnasta.

Metrolla musiikkiin -konsertteihin on helppo tulla. Niissä kuulee klassista musiikkia, joka hoitaa, rauhoittaa ja tuo iloa kesään.

Teemana reformaatio

Metrolla musiikkiin -sarjan teema on tänä vuonna "Re-formaatio", koska kirkossa vietetään reformaation eli uskonpuhdistuksen merkkivuotta. Teema sitoo esiintyjiä, mutta mukaan mahtuu erilaisia sävellyksiä ja monenlaisia muusikoita. Esitykset vaihtelevat myös kirkkojen mukaan.

– Reformaatio voi tarkoittaa tässä yhteydessä muun muassa sitä, että muotoillaan toistuvaa teemaa uudelleen. Esimerkiksi joku melodianpätkä virrestä voidaan muotoilla uudestaan. Suosittua on laittaa virsisävelmä kantaattiin, passioon ja urkusävellykseen semmoisenaan. Tai virsiä voidaan koristella, harventaa tai kätkeä niin, että virsiteema on vain vähän kuultavissa, Lemponen selittää.

Kanttoreiden yhteiskonsertti

Kesän musiikkisarja huipentuu konserttiin, jossa kanttorit itse soittavat ja laulavat. Päätöskonsertti on Herttoniemen kirkossa elokuun viimeisenä tiistaina.

– Kanttori tekee työtään aika yksin. Pidämme siitä, että saamme tehdä musiikkia yhdessä kollegoiden kanssa, Kirsi Lemponen sanoo.

Kanttoreiden päätöskonsertissa keskeisessä asemassa on Martti Lutherin Isä meidän -rukouksen pohjalta muotoilema katekismusvirsi Oi taivaallinen isämme.

Vater unser im Himmelreich toteutetaan vuorovirtenä, jossa seurakunta, kuoro ja urut vuorottelevat. Monet säveltäjät ovat tehneet tähän virteen erilaista musiikkia. Me valitsimme saksalaisen Felix Mendelssohnin variaatioita.

Päätöskonsertissa on italialaisen säveltäjän Claudio Monteverdin sävellyksiä ja saksalaisen Georg Philpp Telemannin teos. Tilaisuudessa kuullaan myös Vartiokylän seurakunnan kanttori Taru Hämäläisen kaksi sävellystä, joista toinen on kantaesitys.

– Yritämme huomioida säveltäjiä, jotka viettävät juhlavuosiaan. Monteverdin syntymästä on 450 vuotta ja Telemannin kuolemasta 250 vuotta. Päätöskonsertissamme on usein mukana myös nykysäveltäjä, Lemponen toteaa.

Klassinen musiikki hoitaa

Mikaelinkirkossa on Kirsi Lemposen mielestä hyvät urut, ja tämän kesän Metrolla musiikkiin -sarjassa siellä kuullaan pääosin urkukonsertteja. Herttoniemen kirkossa, Matteuksenkirkossa, Merirasti-kappelissa ja Puotilan kappelissa keskitytään kamarikonsertteihin. Esiintymässä on myös barokkiorkestereita.

– Metrolla musiikkiin -konsertteihin on helppo tulla. Niissä kuulee klassista musiikkia, joka hoitaa, rauhoittaa ja tuo iloa kesään.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Klassinen musiikki soi koko kesän idän kirkoissa – mausteena myös digiharmonikka

Ajankohtaista

Metrolla musiikkiin -konserttisarja viettää 20-vuotisjuhlavuottaan.


Metrolla musiikkiin -kesäkonsertit siirtyvät vuoteen 2021

Ajankohtaista Ajankohtaista

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.