null Klassinen musiikki soi koko kesän idän kirkoissa – mausteena myös digiharmonikka

Kanttorit Hanna Virtanen (vas.), Katri Vanhamäki, Kirsi Lemponen,  Mari Lamminen ja Niels Burgmann järjestävät Metrolla musiikkiin -konsertit ja esiintyvät itsekin päätöskonsertissa.

Kanttorit Hanna Virtanen (vas.), Katri Vanhamäki, Kirsi Lemponen,  Mari Lamminen ja Niels Burgmann järjestävät Metrolla musiikkiin -konsertit ja esiintyvät itsekin päätöskonsertissa.

Ajankohtaista

Klassinen musiikki soi koko kesän idän kirkoissa – mausteena myös digiharmonikka

Metrolla musiikkiin -konserttisarja viettää 20-vuotisjuhlavuottaan.

Oikeastaan tämä pieni itähelsinkiläinen musiikkitapaus olisi täyttänyt pyöreitä jo vuonna 2020, mutta koronan vuoksi sarja jouduttiin perumaan. Juhlakesän ohjelma onnistuttiin kuitenkin siirtämään sellaisenaan vuodella eteenpäin.

– Vain päivämääriä rukattiin yhdellä taaksepäin, kertoo järjestävän seuran eli viiden seurakunnan kanttorien tämänkertainen puheenjohtaja Kirsi Lemponen Herttoniemen seurakunnasta.

– Taiteilijoille koronavuosi on ollut rankka, kun ei ole saanut esiintyä. Kaikilla on ollut tyhjät kalenterit. Varasimme esiintyjät jo viime vuonna.

Laulukonsertteja, urkukonsertteja, kamarimusiikkia

Metrolla musiikkiin tarjoaa 12 maksutonta kesäkonserttia tiistai-iltaisin. Konsertit pidetään vuorotellen Itä-Helsingin eri kirkoissa, joihin pääsee metrolla.

Kirsi Lemposen mukaan konserteissa kuullaan pääasiassa klassista kamarimusiikkia ja barokkimusiikkia. Kukin kanttori järjestää oman kirkkonsa konsertit itsenäisesti.

– Perusasia on se, että musiikki on kirkkoon ja kyseiseen tilaan sopivaa ja että se soi hyvin, kuvailee Lemponen.

Toivottavasti heinäkuussa kokoontumisrajoitukset ovat jo lieventyneet.

Tänä vuonna sarjan kaksi ensimmäistä konserttia ovat laulukonsertteja. Kun päivä paistaa! -konsertissa Matteuksenkirkossa 8.6. esiintyvät sopraano Angelika Klas, mezzosopraano Essi Luttinen ja pianisti Janne Hovi. Mikaelinkirkossa 15.6. kuullaan baritoni Hannu Holmaa ja pianisti Anni Holmaa otsikolla Uskontoni soipa säveleinä.

Kesän kattaukseen kuuluu kahden kitaristin konsertti pienessä Puotilan kappelissa sekä erikoisempia soitinyhdistelmiä: sello ja kantele Vuosaaren kirkossa sekä harppu, alttoviulu ja huilu Myllypuron kirkossa. Mikaelinkirkossa kuullaan kaksi urkukonserttia.

Suuri päätöskonsertti Myllypuron kirkossa

Kun Metrolla musiikkiin -konserteissa esiintyy useimmiten 1–4 muusikkoa, niin päätöskonsertissa kaikki järjestäjäseurakuntien kanttorit nousevat estradille solistien ja yhtyeen kanssa. Soli Deo Gloria -konsertissa Myllypuron kirkossa 24. elokuuta kuullaan Bachia, Beethovenia ja Burgmannia. Mukana ovat kahdeksan kanttorin lisäksi Risto Pulkamo ja Kullervo Latvanen, basso, Tommi Niskala, tenori ja Katja Mäkiö, altto. Muusikot ovat Jenny Pajula, piccolo ja huilu, Juuli Markkanen, oboe, Anthony Marini ja Laura Ahola, viulu, sekä Pia Kukkonen, alttoviulu.

Helsingin seurakuntayhtymä on myöntänyt konserttisarjalle avustuksen, joka käytetään taiteilijoiden palkkioihin sekä striimaukseen. Kesäkuun konsertit suoratoistetaan verkossa, ja paikan päälle kuuntelemaan saa tulla tuolloin sallittu määrä yleisöä.

– Toivottavasti heinäkuussa kokoontumisrajoitukset ovat jo lieventyneet, sanoo Lemponen.

Metrolla musiikkiin 8.6.–24.8.2021. Järjestäjät: Herttoniemen, Mikaelin, Vartiokylän ja Vuosaaren seurakunnat sekä ruotsinkielinen Matteus församling. Käsiohjelma 10 e.

Netta Skog soittaa digiharmonikkaa Vuosaaren kirkossa

Kesän erikoisuus on Netta Skogin soolokonsertti Vuosaaren kirkossa 22.6. Skog on digiharmonikan maailmanmestari 2015. Mutta mikä oikein on digiharmonikka?

– Digihaitari näyttää aivan samalta kuin normaali harmonikka, mutta digihaitarilla saa soitettua kaikki maailman soittimet toisin kuin akustisella. Sillä voi soittaa myös perinteistä harmonikkasoundia. Helpoiten sitä voisi verrata syntikkaan, Netta Skog kertoo sähköpostitse.

Hän on esiintynyt useiden hevibändien kanssa, muun muassa Children of Bodomin ja sen laulaja-kitaristin, hiljattain menehtyneen Alexi Laihon kanssa. Aiotko soittaa Metrolla musiikkiin -konsertissa tribuutteja yhtyeelle?

– Soitan yhden coverin, jota Alexin kanssa soitimme duona. Se on minun muistamiseni hänelle.

Skog on myös laulaja. Erityisesti hän rakastaa laulaa herkkiä joululauluja – vaikkei sentään juhannusviikon konsertissa. Hän nauttii soittamisesta, esiintymisestä ja kiertue-elämästä.

– Esiintymislava on turvapaikkani. On ihan sama, onko se iso vai pieni lava vai jokin nurkka jossain. Soitin sylissä tunnen olevani täysin oikeassa paikassa.

Haastattelu: Maija Saari

Helsingin Urkukesä aloittaa päiväkonserteilla

Helsingin Urkukesä tuo tänäkin kesänä maksuttomat urkukonsertit keskustan kirkkoihin. Päiväkonsertit alkavat kesäkuun alusta ja iltakonsertit toivottavasti heinäkuussa, voimassa olevien rajoitusten mukaan.

Lyhyissä päiväkonserteissa Vanhassakirkossa, Tuomiokirkossa ja Kallion kirkossa kello 12 soittavat keskustan seurakuntien ammattimuusikot eli kanttorit. Tiistaisin kello 17 Johanneksenkirkossa soi Five o’clock Organ.

Heinä–elokuussa ohjelmistossa on yhteensä 25 iltakonserttia koti- ja ulkomaisin voimin. Vierailevia urkureita on kutsuttu Ruotsista, Saksasta, Ranskasta, Italiasta ja Yhdysvalloista. Joissakin konserteissa kuullaan myös muita soittimia, jopa isompaa orkesteria. Katso ohjelma: urkukesa.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.