null Metrolla musiikkiin -sarja alkaa barokilla − metro sujahtaa idän konserttikeitaisiin

Helene Joy (vas.) soittaa traversoa ja Päivi Vesalainen klavikordia. Duo esiintyy Puotilan kappelissa 12.6.

Helene Joy (vas.) soittaa traversoa ja Päivi Vesalainen klavikordia. Duo esiintyy Puotilan kappelissa 12.6.

Ajankohtaista

Metrolla musiikkiin -sarja alkaa barokilla − metro sujahtaa idän konserttikeitaisiin

Itä-Helsingin kirkoissa soitetaan kaksitoista ilmaista konserttia kesätiistaisin.

Huilisti Helene Joy ja kosketinsoittaja ­Päivi Vesalainen soittavat barokkimusiikkia Lauttasaaren metroasemalla. Traverson ja klavikordin hennot ja herkät sävelet hukkuvat metrojunien pauhuun. Vesalaisen pieni poika ihmettelee enemmän aseman melua kuin sitä, että äiti soittaa 1700-luvun tyylistä kosketinsoitintaan esiintymisasussa maan alla.

Oikeasti laiturialueella ei voi toimia edes katusoittajana, saati harjoitella ohjelmistoa. Mutta ensi viikon tiistaina Suomessa harvinainen traverso-klavi­kordiduo, Joy ja Vesalainen, soittaa barokkikonsertin viehättävässä Puotilan kappelissa, jonne pääsee oranssilla putkella.

– Pieni tila sopii meidän yhtyeellemme. Yleisö pääsee lähelle kuuntelemaan, Helene Joy sanoo.

Kuusi reikää ja yksi läppä

Huiluperheeseen kuuluva traverso alkaa Joyn mukaan olla jonkin verran tuttu suurelle yleisölle, mutta klavikordia harvemmin kuulee.

Tätä konserttia varten Joy on valinnut puksipuisen traverson, jossa on hennompi ääni.

– Modernissa poikkihuilussa on koneisto, mutta tässä on kuusi reikää ja yksi läppä, ja niillä pitää pärjätä. Sormitukset ovat erilaisia moderniin huiluun verrattuna.

1700-luvun soittimen mallin mukaan valmistettu klavikordi näyttää hyvin pieneltä pianoon verrattuna. Sen sävelala on neljä oktaavia. Klavikordi on Päivi Vesalaisen mukaan yksi vanhimpia kosketinsoittimia, jonka historia tunnetaan 1300-luvulle saakka. Silloin musiikki ei vielä ollut kehittynyt sellaiseksi, että koskettimia olisi tarvittu enemmän.

Elämänmakuista musiikkia

Mikä barokkimusiikissa kiehtoo näitä muusikkoja, opiskelutovereita?

– Sen tunneskaala on niin valtava. Se on elämänmakuista musiikkia, jossa valot ja varjot vaihtelevat, mutta ei silti ole mitään mahtipontista tykitystä. Barokki on parhaimmillaan puheenomaista, kertovaa musiikkia, Päivi Vesalainen luonnehtii.

Joy ja Vesalainen toivovat yleisöä, joka pystyy rauhoittumaan.

– Soittimien dynaaminen skaala on pieni. Ei ole forte-kohtia. Voi kestää minuutteja, ennen kuin kuulijan korva tottuu tähän musiikkiin ja alkaa erottaa värejä, Vesalainen vinkkaa.

Lähiöistä löytyy kulttuuria

Metrolla musiikkiin on toteutettu jo vuodesta 2001 alkaen. Ideana oli tarjota ihmisille mahdollisuus matkustaa vaihteeksi lähiöön kulttuurin pariin ja esitellä itäisen Helsingin konserttikirkkoja. Lähiöistä oli kyllä totuttu sujahtamaan metrolla keskustaan kulttuuritapahtumiin.

– Konserttiemme pääpaino on klassisessa musiikissa, mutta myös kansanmusiikkia soitetaan, kertoo Metrolla musiikkiin -vastuukanttori ­Mari Lamminen.

– Tänä kesänä uutta on se, että Espoostakin pääsee nyt Länsimetrolla musiikkiin, ja useimmat konsertit juonnetaan. Sen sijaan yhtenäistä teemaa ei valittu, vaan sarjan rikkaus on juuri konserttien erilaisuus.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Metrolla musiikkiin -kesäkonsertit siirtyvät vuoteen 2021

Ajankohtaista Ajankohtaista

Itähelsinkiläinen konserttisarja olisi viettänyt kesällä 20-vuotisjuhliaan.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.