null Urkuyö ja Aaria tuo estradille sekä nuoria lupauksia että kokeneita tähtiä

Tapiola Sinfonietta esiintyy Urkuyö ja Aaria -festivaalin avajaiskonsertissa, jossa esitetään Rossinin Stabat Mater.

Tapiola Sinfonietta esiintyy Urkuyö ja Aaria -festivaalin avajaiskonsertissa, jossa esitetään Rossinin Stabat Mater.

Ajankohtaista

Urkuyö ja Aaria tuo estradille sekä nuoria lupauksia että kokeneita tähtiä

Suuria kirkkomusiikkiteoksia, kansainvälisiä vieraita ja kuoroja. Niistä koostuu kolme kuukautta kestävä Urkuyö ja Aaria -festivaali tänä kesänä.

Urkuyö ja Aaria -festivaali alkaa tänä vuonna 7.6. juhlavasti ­Gioacchino Rossinin Stabat Mater -teoksella. Yhteistyössä VocalEspoon ja Tapiola Sinfoniettan kanssa järjestettävä konsertti esitetään kahtena peräkkäisenä iltana Tapiolan kirkossa. Muut konsertit pidetään Espoon tuomiokirkossa.

– Rossini oli aikansa supertähti, ja hänen säveltämänsä Stabat Mater oli heti suurmenestys. Tätä teosta ei kuulla usein, sillä siinä on hyvin vaativat solistiosuudet, sanoo ­festivaalin taiteellinen johtaja Erkki Korhonen.

Hän iloitsee festivaalille saadusta huippukokoonpanosta. Stabat Materin solisteina ovat Aurora Marthens, Tuija Knihtilä, Tuomas Katajala ja Petri Lindroos. Kapellimestarina toimii 22-vuotias Klaus Mäkelä, jonka ura on noussut rakettimaisesti.

Muitakin suuria kirkkomusiikkiteoksia on ohjelmistossa. Einojuhani Rautavaaran ­Vigilia esitetään 5.7. ja Händelin Messias-­oratorio 23.8.

Messias esitetään normaalista poikkeavana versiona. FiBO Singersien ja FiBO Playersien esityksessä kahdeksan laulajaa esittää sekä solistien että kuoron osuudet.

Festivaalibussi kulkee konsertin päätyttyä Espoon eteläosien kautta Helsinkiin.

Festivaalilla esiintyy myös mielenkiintoisia kuoroja, kuten Japanin radion lapsikuoro 16.8., Kamarikuoro Gloria 14.6. ja Helsingin kamarikuoro 5.7.

– Olemme saaneet estradille myös sekä nuoria että kokeneita tähtiä. Esimerkiksi 19.7. konsertissa yhdistyvät kokemus ja nuoruus, kun Jorma Hynnistä säestää uruilla nuori Petúr Sakari, Korhonen kertoo.

Nuori venäläinen tähtisopraano Palageya Kurennaya esiintyy 12.7. Menestystä on niittänyt myös Mozart-tenori Tuomas Katajala, joka esittää 26.7. konsertissa W.A. Mozartin ja R. Straussin kauneimpia lauluja. Lahjakkaita ja palkittuja nuoria laulajia kuullaan myös festivaalin viimeisessä konsertissa 30.8. jolloin esiintyvät Maiju Vaahtoluoto ja ­Taavi Oramo.

Suosituissa juhannusiltamissa 21.6. esiintyvät kokeneet laulajat Satu Vihavainen ja Ilkka Vihavainen. Illan teemana ovat Merikannon laulut, joita myös yleisö pääsee laulamaan.

– Kesäkuun viimeisessä konsertissa 28.6. kuullaan viime syksynä pidetyn lied-sävellyskilpailun kaikki kahdeksan finaalisävelmää. Näiden uusimpien liedien lisäksi ohjelmassa on Yrjö Kilpisen lauluja, Korhonen kertoo.

Konsertit alkavat avajaiskonsertteja lukuun ottamatta kello 21. Muutos tuntia aikaisemmaksi tehtiin vuosi sitten.

– Olemme saaneet erittäin hyvää palautetta siitä, että tilaisuudet alkavat jo yhdeksältä. Bussit ja junat kulkevat vielä konsertin päätyttyä, ja konserttivieraat pääsevät niillä kätevästi kotiin. Niiden lisäksi festivaalibussi kulkee tänäkin kesänä konsertin päätyttyä Helsinkiin Espoon eteläosien kautta, Korhonen huomauttaa.

Urkuyö ja Aaria -festivaalin suurimmat tukijat ovat Espoon kaupunki, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Espoon ruotsinkielinen seurakunta ja Espoon seurakuntayhtymä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.