null Mielipide: Eläimillä on itseisarvo ja oikeus hyvään elämään

Puheenvuorot

Mielipide: Eläimillä on itseisarvo ja oikeus hyvään elämään

Pastori Kari Kuulan myöhemmin poistettu verkkokolumni tehotuotannosta ei millään tavoin tuominnut maataloustuottajia ryhmänä tai rikkonut kirkkolakia. Rohkeat apostolit, profeetat ja papit, kuten Luther, Calvin ja Martin Luther King, ovat halki vuosisatojen vaikuttaneet yhteiskunnallisiin epäkohtiin.

Olen huolissani siitä, tuleeko tästä oikeudellinen ennakkotapaus tai yrittävätkö etujärjestöt, poliitikot tai yritykset vaientaa kirkon ja pappien kannanottoja. Papillekin kuuluu ajatuksen- ja sananvapaus.

Kuulan kolumni tiivistyi ajatukseen: ”Perinteisesti kristityt ovat ajatelleet, että eläimet on luotu ihmistä varten. Eläimet kuuluvat kuitenkin Jumalalle, eivät meille.”

Eläimet ovat luotuja ja kuuluvat Luojalleen. Meidän tulisi kunnioittaa kaikkea Jumalan luomaa. Jumala asetti ihmisen Edeniin viljelemään ja varjelemaan. Meidän on oltava kuin viisas tilanhoitaja, joka viljelee luomakunnasta huolehtien.

Voin biologina ja kristittynä yhtyä täysin tähän väitteeseen.

Kuulan kirjoitus nostaa esille sen, että eläimet ovat tietoisia ja tuntevia olentoja, joita tulee kohdella hyvin. Voin biologina ja kristittynä yhtyä täysin tähän väitteeseen.

Raamatussa puhutaan paljon eläimistä ja niiden hyvinvoinnista. Nykyinen tehotuotanto on julmaa ja aiheuttaa ympäristötuhoja. Ilmastonmuutos, vesipula, metsäkato, eroosio ja moni muu ympäristöongelma linkittyy tehotuotantoon, siihen, ettei maata viljellä varjellen.

Kasvissyönti on parempi ja myös terveellisempi vaihtoehto ihmiselle. Moni Jeesuksen opetuslapsikin oli perimätiedon mukaan kasvissyöjä.

Paavali esittää sopuisasti, että kasvissyöjää ei saisi halveksia eikä lihansyöjää tuomita. Paavalin ajatus, että ”joka syö kasviksia on heikko”, liittynee omaan aikaansa, jolloin kasvisruoka ei ollut usein tarpeeksi monipuolista. Nykyään meillä on paljon enemmän vaihtoehtoja ruuan suhteen.

Daniel Elkama
ympäristötieteilijä
Vantaa

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suositteleeLöydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.