null Mielipide: Holokausti on fakta, jota ei voi kieltää

Puheenvuorot

Mielipide: Holokausti on fakta, jota ei voi kieltää

Olen miettinyt viime viikkoina holokaustin kieltämistä. Ja sitä, että kielletään Ukrainan sota tai Turkin maanjäristys eli ei uskota niihin.

Holokaustin kieltämisessä on järkeä vain, jos se tarkoittaa, että tekee kaikkensa, ettei holokausti koskaan toistu. Kielletään estämisen merkityksessä. Siinä, ettei usko holokaustiin tai Ukrainan sotaan, ei ole mitään järkeä, koska ne eivät ole uskon asioita vaan faktoja.

Holokaustin kieltäjät ovat langenneet kaksituhatvuotisen antisemitismin ansaan. Ukrainan sodan ja kaiken viime aikoina tapahtuneen, paljon uutisoidun kieltämisessä taas on kyse salaliittoteorioista, joiden motiivit vaihtelevat poliittisesta vaikuttamisesta henkilökohtaisiin, pimeisiin motiiveihin. Niistä lehdet voisivat kirjoittaa nykyistä enemmän.

Euroopassa on hyvä tapa viedä koululuokkia holokaustin koskettamista maista tutustumaan keskitysleireihin. Joka vuosi suuret määrät yläaste- ja lukioikäisiä nuoria, joiden keskuudessa holokaustin kieltäminen kasvaa, viedään retkille keskitysleirien paikoille rakennettuihin laadukkaisiin holokaustimuseoihin. Niissä he asiantuntevien oppaiden esittelemänä pääsevät näkemään keskitysleirien rakennukset ja leireiltä kootun monipuolisen aineiston.

Valtio voisi Suomessakin tukea tällaisia retkiä. Omin silmin näkeminen tuo tapahtumat aivan eri tavalla lähelle kuin historiantunnit, joiden kanssa kavereiden puheet ja netin epämääräinen sisältö kilpailevat jo siinä määrin, että kaikki eivät halua ”uskoa” historiaan tai nykyisiin suuriin, traagisiin tapahtumiin.

On tutkittu, että holokaustista puhuminen lisää opiskelijoiden myötätuntoa muita kohtaan jopa useiksi viikoiksi. Sitä myötätuntoa tässä ajassa todella tarvitaan.

Timo Suutarinen

kirjailija, Jyväskylä

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.