null Mielipide: Itsellisessä äitiydessä ei ole mitään hävettävää

Puheenvuorot

Mielipide: Itsellisessä äitiydessä ei ole mitään hävettävää

​Itsellinen äitiys on lisääntymässä. Kiitos Marialle, että hän kertoi omasta vanhemmuudestaan (K&k 22.9.). Jutussa korostui (ehkä toimituksellisten valintojen vuoksi) häpeän teema. Häpeä omasta perhemuodosta ei kuitenkaan leimaa kaikkien itsellisten vanhem­muutta.

Monet meistä itsellisistä äideistä ovat toki päätyneet yrittämään lasta yksin, koska kumppania ei ole löytynyt, tai kumppani ei ole halunnut lapsia, mutta se ei ole kaikille häpeän aihe.

Me olemme usein ylpeitä ja iloisia siitä, että olemme tehneet vastuullisen valinnan, emmekä esimerkiksi vastentahtoisesta miehestä isää. Monelle itselliselle äidille oma perhemuoto on myös ollut alusta pitäen ensisijainen ja hyvä tapa saada lapsia, eikä siihen liity kriisiä.

Kaikista tunteista on hyvä saada puhua, myös häpeästä. Parisuhdepaineet ovat kovat ja, kuten jutussakin todetaan, kahden heterovanhemman lapsiperhettä pidetään edelleen yhteiskunnassamme ensisijaisena perhe­muotona.

Muistetaan kuitenkin, etteivät itsellisyys tai yksinhuoltajuus yleensäkään ole mikään häpeän syy, eikä meitä kaikkia hävetä tippaakaan. Toivon, ettei meitä nähtäisi yhteiskunnassa epäonnistumisen ja häpeän kautta. Itsellisten perheissä voidaan hyvin!

Itsellinen äiti
Helsinki

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä lapsen yksityisyyden suojelemiseksi.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.