null Mielipide: Messussa on liikaa pappeja, kun seurakuntien pitäisi säästää

Puheenvuorot

Mielipide: Messussa on liikaa pappeja, kun seurakuntien pitäisi säästää

Miksi Helsingin seurakuntien tavallista sunnuntaimessua on pitämässä jopa neljä pappia? Kotiseudullani Kainuussa yksi pappi hoitaa vastaavan messun avustajanaan 1–2 henkilöä, joista toinen on maallikko, tekstinlukija.

Messun osallistujamäärä ei voi selittää pappien määrän eroa, koska seurakuntien kirkot ovat yleensä yhtä suuria ja yksittäisen messun osallistujamäärät eroavat korkeintaan muutamilla kymmenillä.

Yksi pappi toimii messun aikana keskimäärin kymmenen minuuttia. Tämä ”pappimäärän tehottomuus” on ristiriidassa sen kanssa, että Helsingin seurakuntayhtymä irtisanoo esimerkiksi diakonia- ja nuorisotyöntekijöitä.

Pia Ahonen

Helsinki

Haagan seurakunnan vs. kirkkoherra Mari Mattsson vastaa: Pappien suuri määrä helsinkiläisten seurakuntien jumalanpalveluksissa on herättänyt kysymyksiä ja ihmetystä seurakuntien järkevästä resurssien käytöstä – lämmin kiitos tästä tärkeästä huo­miosta ja kysymyksestä!

Useammassa Helsingin seurakunnassa, ­Haaga mukaan lukien, on jumalanpalveluksia toimittamassa korkeintaan kaksi pappia. Albaan eli valkoiseen liturgiseen asuun pukeutuvat kaikki ne henkilöt, jotka ovat ehtoollisjumalanpalveluksessa eli messussa jakamassa ehtoollista.

Haagan seurakunnassa valkopukuisista on siis pappeja kaksi, ja toiset kaksi ovat joko seurakuntalaisia tai muita seurakunnan työntekijöitä. Mikäli messuavustajana toimiva seurakuntalainen lukee messussa pyhäpäivän tekstejä, toivottaa seurakuntalaiset tervetulleeksi tai striimaa messun suoratoistona seurakunnan someen siellä kokoontuvaa seurakuntaa varten, ei albaan pukeutuminen ole tarpeellista.

Ajattelen, että kun keskustelemme seurakuntien merkityksestä, tehtävästä ja resursseista, katse tulisi ensimmäisenä kääntää kohti alttaria ja ehtoollista, syntisten pöytää ja pyhien yhteyttä. Jumalanpalvelukset ovat kirkon merkityksen ytimessä. ­Puhe armosta ja rakkaudesta on kirkon osaamisen ytimessä. Ja niiden jalkauttaminen jokaisen ihmisen arkeen kirkon tehtävän ytimessä. Näistä resursseista ei pidä tinkiä.

Mari Mattsson

vs. kirkkoherra, Haagan seurakunta

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.