null Mielipide: Kaksi avioliittokäsitystä ja ihmisarvon puolustuksen sietämätön vaikeus

Puheenvuorot

Mielipide: Kaksi avioliittokäsitystä ja ihmisarvon puolustuksen sietämätön vaikeus

YleTV1:n Perjantai-ohjelmassa kysyttiin 22.3.2024 arkkipiispa Tapio Luomalta: olemmeko kaikki yhtä arvokkaita? Ihmistutkimuksessa (psykologia, sosiologia) voidaan aineistojen avulla selvittää, miten ihmiset toisiaan arvottavat. Haasteellisempi ajattelutapa on normatiivinen: miten meidän tulisi suhtautua toisiin ihmisiin? Vahvimmat normatiiviset velvoitteet tulevat uskonnoilta: Jumalan sana velvoittaa.

Kuitenkin filosofi David Humen giljotiinin mukaan siitä, miten asiat ovat, ei voi päätellä, miten niiden kuuluisi olla. Tiedemiehelle tie on suljettu. Voiko sen avata kysymyksellä: miten tulee käyttäytyä, jos halutaan hyvä yhteiskunta? Tätä raamittaa normien teoria, ts. teoria siitä, minkälaisia kirjoittamattomia lakeja ihmiset noudattavat käyttäytymisessään. Joihinkin normeihin nekin perustuvat.

Raamatun mukaan Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi. Toinen ohjelman teema koski samaa sukupuolta olevien vihkimistä. Piispat ehdottavat kahta parisuhderatkaisua. Perustelu: maailma on muuttunut. Moni kirkon jäsen vastustaa tätä.

Jeesus ei kirjoittanut yhtään jaetta Raamattuun. Ne kirjoitti ihminen. Jos Raamatun sana on ihmisen tulkintaa Jumalan tarkoituksesta, eikö ongelma ole ratkaistu, sillä eikö tulkinnassa aina voi olla väljyyttä?

Vesa Kanniainen

kansantaloustieteen emeritusprofessori

Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.