Mielipide: Kirkko kotouttaa suomeksi

Yhteisen seurakuntatyön johtajan Stefan Forsénin mukaan englanninkielisiä messuja tarvitaan, koska kynnys suomenkieliseen seurakunnan toimintaan voi aluksi olla liian korkea. Itse olen viime vuosina tavannut ainakin kahdeksan henkilöä, joiden kotoutumista ja suomen kielen oppimista on edistänyt osallistuminen suomenkieliseen seurakunnan toimintaan.

Tapasin hiljattain messussa henkilön, joka oli muuttanut Suomeen kolme viikkoa sitten eikä osannut sanoa suomeksi muuta kuin ”kiitos”. Silti kynnys ei ollut hänelle liian korkea, sillä hän ymmärsi sydämellään.

Jos kirkko järjestää englanninkielistä toimintaa, kynnys suomalaiseen yhteiskuntaan nousee entisestään. Ongelmaksi voi tulla se, että tulokkaita ohjataan pois ja eriytetään omiin ryhmiinsä, mikä olisi aika tylyä. Kontakti suomenkieliseen ympäristöön vain lykkääntyy. Tutkimukset osoittavat, että kieli kehittyy vuorovaikutuksessa.

Arvostan sitä, että kirkko pyrkii kohtaamaan kaikenlaiset ihmiset, mutta mielestäni parempi ratkaisu olisi suomenkielisten messujen kehittäminen helpommin lähestyttäväksi kaikille.

Anna Pickering
kasvatustieteiden maisteri