null Mielipide: Kirkko kotouttaa suomeksi

Puheenvuorot

Mielipide: Kirkko kotouttaa suomeksi

Yhteisen seurakuntatyön johtajan Stefan Forsénin mukaan englanninkielisiä messuja tarvitaan, koska kynnys suomenkieliseen seurakunnan toimintaan voi aluksi olla liian korkea. Itse olen viime vuosina tavannut ainakin kahdeksan henkilöä, joiden kotoutumista ja suomen kielen oppimista on edistänyt osallistuminen suomenkieliseen seurakunnan toimintaan.

Tapasin hiljattain messussa henkilön, joka oli muuttanut Suomeen kolme viikkoa sitten eikä osannut sanoa suomeksi muuta kuin ”kiitos”. Silti kynnys ei ollut hänelle liian korkea, sillä hän ymmärsi sydämellään.

Jos kirkko järjestää englanninkielistä toimintaa, kynnys suomalaiseen yhteiskuntaan nousee entisestään. Ongelmaksi voi tulla se, että tulokkaita ohjataan pois ja eriytetään omiin ryhmiinsä, mikä olisi aika tylyä. Kontakti suomenkieliseen ympäristöön vain lykkääntyy. Tutkimukset osoittavat, että kieli kehittyy vuorovaikutuksessa.

Arvostan sitä, että kirkko pyrkii kohtaamaan kaikenlaiset ihmiset, mutta mielestäni parempi ratkaisu olisi suomenkielisten messujen kehittäminen helpommin lähestyttäväksi kaikille.

Anna Pickering
kasvatustieteiden maisteri
suomen kielen opettaja aikuisille

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Kielitaidottomana on riippuvainen ­muista” – syyrialainen kirjanpitäjä Muntaha Jakmiri opiskelee suomen kieltä pienryhmässä

Ajankohtaista

Naisten suomen kielen ryhmässä opitaan sanastoa, jota tarvitaan vaikkapa terveysasemalla asioitaessa tai yhteydenpidossa koulun kanssa.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.