null ”Kielitaidottomana on riippuvainen ­muista” – syyrialainen kirjanpitäjä Muntaha Jakmiri opiskelee suomen kieltä pienryhmässä

Elina Joensuu opetti kielitunnilla perusasioita suomen kielen yksiköstä ja monikosta. Vasemmalla Muntaha Jakmiri.

Elina Joensuu opetti kielitunnilla perusasioita suomen kielen yksiköstä ja monikosta. Vasemmalla Muntaha Jakmiri.

Ajankohtaista

”Kielitaidottomana on riippuvainen ­muista” – syyrialainen kirjanpitäjä Muntaha Jakmiri opiskelee suomen kieltä pienryhmässä

Naisten suomen kielen ryhmässä opitaan sanastoa, jota tarvitaan vaikkapa terveysasemalla asioitaessa tai yhteydenpidossa koulun kanssa.

Tukipiste Mosaiikin suomen kielen ryhmässä opiskellaan tänään perheeseen liittyvää sanastoa. Fläppitaululle on kirjoitettu sanoja allekkain: kuopus, esikoinen, kaksoset.

33-vuotias Muntaha Jakmiri osallistuu opetukseen toista kertaa. Hänellä on mukanaan kolmen vuoden ikäinen poika, joka leikkii sillä välin, kun äiti opiskelee kieltä. Esikoinen käy jo esikoulua.

– Olen kirjastossa, tulen kirjastosta, mä menen kirjastoon, Jakmiri sanoo.

Viime viikolla hän opiskeli ryhmässä sijamuotoja. Jakmiri haluaa oppia suomen kieltä ja harjoittelee sitä myös kotona. 

Opetusta järjestetään viikoittain ­neljässä suomen kielen ryhmässä. Keskiviikkoisin kokoontuu naisten ryhmä, joka on aloittanut tänä syksynä.

Ryhmän vapaaehtoinen opettaja Elina Joensuu on opettanut suomen kieltä aiemmin Pihlajistossa ja Malmilla. Siellä Joensuu huomasi, että opiskelijat ovat erittäin motivoituneita opiskelemaan suomea. Edistymisen on huomannut silmissä.

– Kielitaidottomana on riippuvainen ­muista, vaikkapa suomenkielisestä puolisosta, sanoo Joensuu, joka työskenteli konsulttina ennen eläkkeelle jäämistään.

Suomen kieltä osaavana pääsee paremmin mukaan yhteiskuntaan ja voi myös yrittää luoda kontakteja suomea äidinkielenään puhuviin. 

Tässä vapaaehtoistyössä ei tarvita opettajan pätevyyttä. Joensuun mukaan parasta pätevyyttä on oikea asenne.

Naisten ryhmään on järjestetty lastenhoito. Se on opettajan mukaan naisten kielenopiskelun kannalta tärkeää. Opetus on maksutonta, etukäteen ei tarvitse ilmoittautua ja mukaan voi tulla koska tahansa. Oma kynä ja vihko on hyvä olla mukana.

Ryhmässä opiskellaan arjen sanastoa, jotta osaa esimerkiksi lukea lapsen koulusta tulleita Wilma-viestejä. Suomen kieltä osaavana pääsee paremmin mukaan yhteiskuntaan ja voi myös yrittää luoda kontakteja suomea äidinkielenään puhuviin. Naisten ryhmässä kieltä opiskellaan ­kaksi tuntia kerrallaan.

Muntaha Jakmiri puhuu äidin­kielenään arabiaa. Syyriassa asuessaan hän työskenteli kirjanpitäjänä.

Jakmirin mielestä suomen kielen vokaalit ovat vaikeita. Neljä vuotta sitten Suomeen saapuneelle naiselle suomen kielen taidosta on hyötyä muun muassa päiväkodissa ja terveysasemalla asioidessa. Hän haluaisi myös löytää suomenkielisiä ystäviä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.