null Mielipide: Kirkko tarvitsee jäseniä, muuten ovet menevät kiinni

Puheenvuorot

Mielipide: Kirkko tarvitsee jäseniä, muuten ovet menevät kiinni

Helsingin seurakunnat pyrkivät Rohkeasti yhdessä -hankkeellaan varautumaan tulevaisuuteen. Kun jäsenmäärä vähenee, verotulot putoavat. Kymmenen vuoden päästä niiden on laskettu olevan 15 miljoonaa euroa nykyistä pienemmät. Pudotus voi olla paljon jyrkempikin.

Vaikuttaa siltä, että käynnissä olevan kirkon toimintaympäristön muutoksen suuruutta Helsingissä ei vielä täysin ymmärretä. Nykyiset rakenteet ja toimintatavat on tehty erilaiseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen.

Itse ajattelen, että nyt on löydettävä ratkaisuja, jolla päästään eteenpäin kymmenen vuotta. Seurakuntien luottamushenkilöiden ainut tehtävä ei voi olla vuodesta toiseen uusien säästökohteiden etsintä.

Luottamushenkilöiden ohella myös helsinkiläisten olisi havahduttava muutokseen. Monien arvostamat joulukirkot, häät, hautajaiset ynnä muut eivät tule itsestään. Kirkot, joissa niitä järjestetään, tarvitsevat ylläpitoa ja työntekijät palkkansa, eli tarvitaan jäseniä. Minkä roolin helsinkiläiset tulevaisuudessa toivovat kirkolle? Sen keskustelun aika on nyt.


Ville Jalovaara
Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston jäsen

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.