null Mielipide: Valtuustokauden tärkein päätös tehdään 9.12. – haluammeko todella tehdä äkkijarrutuksen rajuilla säästöillä?

Puheenvuorot

Mielipide: Valtuustokauden tärkein päätös tehdään 9.12. – haluammeko todella tehdä äkkijarrutuksen rajuilla säästöillä?

Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto on 9.12.2021 tekemässä koko nelivuotiskautensa tärkeintä päätöstään, kun se päättää jakamansa kokonaismäärärahan suuruudesta vuosille 2023–2030.

Päätöksen selostus sisältää hyviä perusteluja sille, että kuluja on vähennettävä. Olen täysin samaa mieltä, että kuluja tulee vähentää hyvin paljon. Mutta etenkin vähennysten raju kohdentaminen jo vuoden päähän vie seurakunnat ahdinkoon.  

Kauppatieteilijänä olen tehnyt jo 11 vuoden ajan talousennusteita seurakuntatasolla, ja jo 10 vuotta olemme painaneet jarrua maltillisesti. Se on tuottanut tulosta: taloustilanteemme on seurakuntien toiseksi paras. Nyt esitetyn toteutuessa joudumme tekemään lievästi alijäämäisen budjetin vuonna 2023, mutta vuosi 2024 näyttää jo todella huolestuttavalta.

Kun näin käy suurten säästöjen seurakunnalle, jokainen ymmärtää, mitä se tarkoittaa niille 18:lle, joilla on vähemmän säästöjä. 

Jos seurakunnan säästöt eivät riitä alijäämän kattamiseen, se joutuu tekemään suunnitelman, miten alijäämä katetaan. Lisäksi kolmen seuraavan vuoden on oltava ylijäämäisiä. Päätöksen luvuilla se tulee olemaan seurakunnille mahdotonta (ehkä rikkainta lukuun ottamatta). Ainoa keino on aloittaa yt-neuvottelut ja vähentää väkeä niin paljon, että emme enää pysty hoitamaan kaikkia lakisääteisiä tehtäviämme! 

Haluammeko me todella tehdä äkkijarrutuksen, joka vahingoittaa meitä, kun yhtymän taloustilanne mahdollistaisi myös maltillisen jarrutuksen? Yhtymän verotulot ovat pysyneet korkeina usean vuoden ajan, ja rahavarat ovat valtavat, ja ovat olleet lähes koko ajan kasvussa. Toki joudumme vähentämään työntekijämäärää, mutta kyseinen päätös vaikuttaa radikaalisti siihen, kuinka moni työnsä menettää. 

Jos on todella tarpeen vähentää 18,4 miljoonaa euroa, se voitaisiin tehdä esimerkiksi vähentämällä seitsemänä peräkkäisenä vuotena 2,63 miljoonaa euroa. Se antaisi seurakunnille edes jonkinlaisen mahdollisuuden sopeutua vähennyksiin luonnollisen poistuman kautta, mikä on ollut koko yhtymän johtavana periaatteena. Tämän esityksen hyväksyminen tarkoittaisi sen periaatteen hiljaista hautaamista. 

Miksi päätös halutaan tehdä kiireellisesti? 

Esityksen pohjana on käytetty vanhempaa kirkollisveroennustetta. Marraskuun ennusteen mukaan Helsingin kirkollisveroa kertyy vuosien 2022–30 aikana yhteensä 703 miljoonaa euroa. Tämä on valtuuston esityksessä käytettyyn ennusteeseen verrattuna jopa 47,6 miljoonaa euroa enemmän! Hallintojohtaja Juha Silander selvityttää, mistä erot johtuvat, mutta valtuuston kokoukseen selvitys ei ehdi. Siitä huolimatta hänen mielestään päätös pitäisi tehdä nyt esityksen mukaisesti. 

Hetkinen. Miksi tämän kokoluokan päätös, jolla on valtava vaikutus seurakuntien tärkeimmän resurssin eli työntekijöiden hyvinvointiin, tulee tehdä kiireellä odottamatta selvitystä? Esitys tulisi vähintään palauttaa valmisteluun, sillä on kestämätöntä, jos yhtymän korkein päättävä elin tekee kautensa tärkeimmän päätöksen vanhojen lukujen perusteella. Sen jälkeen on turha väittää valtuuston noudattavan hyvää hallintoa. 

Arvoisat kirkkovaltuutetut! Tämä esitys koskee pohjimmiltaan ihmisiä, vaikka siinä on kirjattuna euroja. Rahaa yhtymällä on vielä tarpeeksi maltillisemman leikkausvaihtoehdon käyttämiseksi. Ja toteumia tarkasteltaessa on täysi syy olettaa, että rahat eivät tule hupenemaan niin nopeasti kuin nyt on esitetty.  

Jussi Mäkelä 

Vuosaaren seurakunnan kirkkoherra 

kauppatieteiden kandidaatti 

Ota kantaa! Voit jättää oman mielipidekirjoituksesi täällä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.