null Mielipide: Kirkkoherran vaalista on tehtävä suora kansanvaali

Puheenvuorot

Mielipide: Kirkkoherran vaalista on tehtävä suora kansanvaali

Oman seurakuntani Pitäjänmäen seurakuntaneuvosto päätti lausunnossaan tuomiokapitulille anoa, että kirkkoherran vaali tullaan toimittamaan avoimena julkisena vaalina, jossa seurakuntalaiset saavat äänestää tulevasta kirkkoherrasta.

Olen iloinen tehdystä päätöksestä. Samalla olen hämmästynyt siitä, että edellinen julkinen kirkkoherranvaali Helsingin seurakuntayhtymän seurakunnissa oli oman seurakuntamme edellinen vaali yli viisi vuotta sitten. Kaikki muut ovat olleet seurakuntaneuvostojen toimittamia välillisiä vaaleja.

Toisaalta yritetään kaikin tavoin saada mukaan tavallisia riviseurakuntalaisia, mutta samalla viedään heiltä monen tärkeäksi katsoma vaikutusmahdollisuus.

Tätä kehitystä on vaikea ymmärtää. Se ei sovi ollenkaan yhteen sen tosiasian kanssa, että yhä niukemmiksi käyvät taloudelliset ja henkilöresurssit väkisinkin korostavat vapaaehtoisen maallikkojen lisääntyvää vastuuta seurakuntien toiminnassa. Toisaalta yritetään kaikin tavoin saada mukaan tavallisia riviseurakuntalaisia, mutta samalla viedään heiltä monen tärkeäksi katsoma vaikutusmahdollisuus.

Mielestäni tämä on seurakuntalaisten aliarvioimista. Heille tehdään selväksi, että voitte tulla kantamaan pöytiä ja kaatamaan kahvia, mutta pysykää erossa kaikesta päätöksenteosta. Eikä välillinen kirkkoherran vaali ainakaan lähennä seurakuntalaisia seurakuntaansa eikä lisää päätöksenteon läpinäkyvyyttä. Maallikkovastuun lisääntyessä vastaus oikeasta vaalitavasta pitäisi kuitenkin olla aivan selvä ja samoin kirkollisvaalien yhteydessä ehdokkaan kanta vaalitapaan.

Jukka Tuominen
Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.