null Mielipide: Seurakuntaneuvosto vei oikeuteni äänestää kirkkoherran vaalissa

Puheenvuorot

Mielipide: Seurakuntaneuvosto vei oikeuteni äänestää kirkkoherran vaalissa

Jukka Tuominen kirjoitti 3.7., että kirkkoherran vaalista on tehtävä suora kansanvaali. Olen samaa mieltä. Kadehdin pitäjänmäkeläisiä, jotka anovat tuomiokapitulilta suoraa vaalia. Myös Helsingin hiippakunnan piispa puolusti kansanvaalia Kotimaassa.

Välillisten vaalien tuominen suorien vaalien rinnalle toissijaiseksi vaihtoehdoksi 2014 oli omituinen päätös. Sen nojalla seurakuntaneuvoston jäsenet saavat päättää, valitsevatko he itse kirkkoherran vai kaikki seurakuntalaiset.

Vallasta on ilmeisesti vaikea luopua, kun sen on kerran saanut. Sitä osoittanee, että välillisistä vaaleista on tullut tapa Helsingissä. Viimeisimpänä joukkoon liittyi Munkkiniemen seurakunta. Seurakuntaneuvosto teki kaikessa hiljaisuudessa kesän alussa päätöksen vaalitavasta äänin 6–5.

Ihmetystä herättää, että Helsingin tuomiokapituli on poikkeuksetta hyväksynyt seurakuntien hakemukset, vaikka onkin moittinut perustelujen vähäisyyttä. Ulkopuolisesta perustelut ovat lähinnä keksittyjä. Joko vedotaan neuvoston parempaan kykyyn arvioida hakijoita tai seurakunnan erityishaasteisiin.

Mielipidettäni päätöksestä ei julkaistu seurakunnan sivuilla, koska ”verkkosivuillamme ei ole keskustelufoorumia, jonne kirjoitus sopisi”. Miksi ei ole?

Palautteessa sain luottamushenkilöiden yhteystiedot. Huomioni kiinnitti se, että monelta puuttui yhteystieto, jolla seurakuntalaiset saisivat heihin yhteyden. Ketä he edustavat?

 

Tuija Holopainen

Munkkiniemen seurakunta

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.