null Mielipide: Kiusaamiseen on sata turhaa syytä

Puheenvuorot

Mielipide: Kiusaamiseen on sata turhaa syytä

Nimimerkki Loppu koulukiusaamiselle kertoi, että KiVa Koulu -toiminnasta ei ollut apua hänen kiusatulle lapselleen (K&k 7.10.) Välitunti on pitkä aika kulkea koulun pihaa ympäri ypöyksin. Joku joutuu nokkimisjärjestyksen hännille äidin työpaikan tai työttömyyden tai perheen sukunimen takia taikka ihan tuulesta temmaten. Joku saa silmälasit ja jää yksin, joku toinen on ujo tai pitkä tai paksu. Jokaisella on omat geenit ja ulkomuoto.

Tytöt kilpailevat poikien suosiosta, ovat kateellisia ja jättävät jonkun ulkopuolelle. Myötävaikuttajat säestävät kiusaajia kiusatuksi tulemisen pelosta, eikä kukaan puolusta kiusattua.

”Se on vain leikkiä” ei riitä vas­taukseksi, jos lapsi ei halua enää mennä kouluun niinä päivinä, kun tulisi nolatuksi, kun kukaan ei halua pariksi tai samaan joukkueeseen. Eri murre tai erilainen vaatetus ei ole hyväksyttävä syy nolata ja kiusata. Mikään ei ole hyväksyttävä syy jättää ulkopuolelle.

Jokainen on tärkeä. Älä anna kiusaamisketjujen jatkua. Kerro aikuiselle, jos sinua uhkaillaan tai matkitaan tai jätetään kaiken ulkopuolelle. Aina löytyy jokin keino muuttaa asioita, jos löytyy yhteistä tahtoa.


Raili Sistonen

Ota kantaa! Voit jättää oman mielipidekirjoituksesi täällä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.