null Mielipide: KiVa Koulu -toiminta ei auttanut koulukiusattua lastani

Puheenvuorot

Mielipide: KiVa Koulu -toiminta ei auttanut koulukiusattua lastani

Kiusaamisen vastainen eli KiVa koulu -toiminta on tehotonta. Koko yläasteen ajan tytärtäni kiusasivat henkisesti tietyt luokan tytöt. Opettajan puhuminen pääkiusaajalle ei auttanut yhtään.

Ylemmällä luokalla oli pieni tiimi, jonka piti auttaa tällaisissa tilanteissa. Mitään ei tapahtunut, mutta minun tyttöäni kehotettiin menemään juttelemaan koulukuraattorille ja koulupsykologille! Tyttöni istui välitunnit wc:ssä, kun ei halunnut kohdata näitä kiusaajia.

En saanut opettajalta kiusaajatytön vanhempien yhteystietoja. Olisin puhunut puhelimessa tästä asiasta heidän kanssaan. Miksi koulu ei ottanut kertaakaan yhteyttä tämän kiusaajan vanhempiin? Se olisi pitänyt tehdä heti.

Koko asia pyrittiin selvittämään koulun sisällä, nollatuloksin. Kun 9. luokka päättyi, tämä piina­kin päättyi. Silloin tyttöni meni lukioon, toiseen kouluun. Mutta huomaan kiusaamisen jättäneen häneen henkisiä traumoja.

Asioita vatvotaan, hyssytellään ja salaillaan. Ja kiusaaminen sen kuin jatkuu.

Ehdotan kiusaamisen lopettamiseksi selkeää toimintamallia. Kun opettaja saa tietää, että kiusaamista tapahtuu, asiaa ei aletakaan hissukseen selvitellä yksityisesti, vaan julkisesti luokan edessä. Kiusaaja saa siten kaikkien huomion. Hän saa kertoa ääneen, miksi kiusaa toista oppilasta.

Jos tämä ei tehoa, opettaja kutsuu koululle sekä kiusaajan että kiusatun vanhemmat, ja asia käsitellään taas luokassa kaikkien oppilaiden läsnä ollessa. Häpeän uhka on niin suuri, että kiusaamisen luulisi loppuvan.

Jos tämäkään ei tehoa, kiusaava oppilas on itse henkisesti suuren avun tarpeessa. Hänet on ohjattava koulupsykologin luo. Jos mikään ei muutu, hänet erotetaan koulusta määräajaksi ja lopulta kokonaan.

On kuitenkin oltava inhimillinen ja annettava tälle oppilaalle mahdollisuus itse korjata tilanne ilman häpeää. Opettaja sanoo hänelle kahden kesken, että kiusaaminen pitää heti lopettaa, tai sitten tätä käsitellään luokassa kaikkien läsnä ollessa, ja tarvittaessa vanhemmat ovat mukana. Opettaja soittaa tästä myös oppilaan vanhemmille.

KiVa Koulu -projekti on pelkkää höttöä. Asioita vatvotaan, hyssytellään ja salaillaan. Ja kiusaaminen sen kuin jatkuu.

Loppu koulukiusaamiselle
Kirkko ja kaupunki julkaisee mielipiteen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.