
Mielipide: Koulutus kannattaa läpi elämän
Työteknikko Mika Kaasalainen otti vahvasti kantaa siihen, miten yhteiskunnan tulee toimia tilanteessa, kun henkilö on vapaaehtoisesti jäänyt työttömäksi mutta vaatii kuitenkin yhteiskunnalta eri palveluja (K&k 6.2.). Asiassa särähtää minunkin korvaani varsinkin se yksityiskohta, että K&k:n artikkelissa haastateltu henkilö oli jättänyt opintonsa kesken eikä ollut hakeutunut toisiin opintoihin. Tämä on asia, jota minun on vaikea käsittää näin opetusalan työntekijän näkövinkkelistä.
Suomi on hyvinvointivaltio, jossa jokainen saa monipuolista koulutusta riippumatta taustastaan tai varallisuudestaan. Kun yhteiskunta antaa nuorelle taloudellisesti mahdollisuuden päästä koulutuksella eteenpäin elämässään, niin täytyy vain suuresti ihmetellä, jos opinnot tai työnteko eivät maistu.
Siten kenenkään on aivan turha vaatia mitään tukia tai kansalaispalkkaa yhteiskunnalta, jos ei ole itse valmis pistämään tikkua ristiin erityisesti koulutuksensa eteen.
Kai Rantalainen
opinto-ohjaaja, filosofian maisteri
Helsinki
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

”Multa tippuu hiukset päästä, en saa nukuttua, en saa syötyä” – tutkimus keräsi suomalaisten nuorten kokemuksia köyhyydestä
AjankohtaistaNuorten elämässä köyhyys näkyy muun muassa ruoan puutteena, kylmänä kotina ja ulkopuolisuuden tunteena. Nuoret kirjoittivat köyhyyskokemuksistaan Turun yliopiston tutkimuksessa.
