null Yhteiskunnallisia meemejä taiteilevan Alma Tuuvan mielestä köyhistä puhutaan usein alentuvasti ja holhoten – ”Saman sävyinen rasistinen puhe laskettaisiin vihapuheeksi”

Pikakahvimemegirl-Instagram-tilin ylläpitäjä Alma Tuuvan tulot muodostuvat erilaisista projektipalkkioista. Toisinaan palkkioita täydentää toimeentulotuki. 

Pikakahvimemegirl-Instagram-tilin ylläpitäjä Alma Tuuvan tulot muodostuvat erilaisista projektipalkkioista. Toisinaan palkkioita täydentää toimeentulotuki. 

Hyvä elämä

Yhteiskunnallisia meemejä taiteilevan Alma Tuuvan mielestä köyhistä puhutaan usein alentuvasti ja holhoten – ”Saman sävyinen rasistinen puhe laskettaisiin vihapuheeksi”

Kolmekymppinen taiteilija Alma Tuuva tietää, miltä köyhyys tuntuu. 

Marraskuussa taiteilija Alma Tuuva, 32, hankki itselleen kattolampun. 

– Olin niin kauan ilman kattolamppua, että nyt se tuntuu ihan luksukselta. 

Kun äiti kysyi joululahjatoiveita, Tuuva kertoi tarvitsevansa pienen kattilan. 

– Sanoisin, että ihminen elää puutteessa, jos hänellä ei ole varaa hankkia kattilaa. On myös aika tyypillistä, että vähävaraiset syövät vain yhden lämpimän aterian päivässä. 

Tuuva  joutui jättämään journalismin opintonsa kesken vuonna 2019. Hän jäi tuolloin vapaaehtoisesti työttömäksi. Seuraavana vuonna Tuuva perusti Instagramiin Pikakahvimemegirl-tilin. Tilillä hän ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, kuten työelämään ja köyhyyteen. Seuraajia tilillä on lähes 35 000.

Kirkon diakoniatyö myöntää yksittäisiä avustuksia. Viime elokuussa myös Alma Tuuva kääntyi diakoniatyön puoleen. “Diakoniatyön avustus ei pelasta pulasta, mutta voi se vähän jeesiä”, Tuuva sanoo. 

Kirkon diakoniatyö myöntää yksittäisiä avustuksia. Viime elokuussa myös Alma Tuuva kääntyi diakoniatyön puoleen. “Diakoniatyön avustus ei pelasta pulasta, mutta voi se vähän jeesiä”, Tuuva sanoo. 

Tällä hetkellä Tuuvan tulot muodostuvat erilaisista taide- ja kirjoitusprojekteista saaduista palkkioista. Tulot ovat epäsäännölliset. 

– Joinakin kuukausina se toimii hyvin. Marras- ja joulukuun pystyin elättämään itseni näillä tuloilla. Todennäköisesti vielä tammikuukin on katettu. 

Palkkiotulojaan täydentämään Tuuva saa välillä Kelan maksamaa toimeentulotukea. 

Toimeentulotuki on tarkoitettu väliaikaiseksi tueksi. Tuen perusosa nousi vuoden alussa yhdellä prosenttiyksiköllä, ja sen suuruus on yksinasuvalla tänä vuonna 593,55 euroa. 

Osa ihmisistä ei pärjää palkallaan

Myös moni Alma Tuuvan Instagram-tilin seuraajista elättää itsensä hyvin pienillä tuloilla. 

– Osa heistä on työssäkäyviä köyhiä, osa työkyvyttömiä ihmisiä, jotka eivät saa työkyvyttömyyseläkettä. Jotkut elävät muiden syiden vuoksi toimeentulotuella, Tuuva kertoo. 

Tuuvan mukaan perustulo hyödyttäisi heistä monia. Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on nimittäin auttamattomasti vanhentunut. 

– Se jaottelee ihmiset kaksinapaisesti työssäkäyviin ja työttömiin. Oikeasti tosi monet ihmiset ovat jossain siellä välissä, mutta tuo järjestelmä ei mitenkään ota sitä huomioon.

Alma Tuuva tekee kuvataidetta ja kirjoittaa kirjaa. 

Alma Tuuva tekee kuvataidetta ja kirjoittaa kirjaa. 

Suomessa on tällä hetkellä noin 200 000 ihmistä, jotka eivät tule toimeen palkalla tai yrittämisestä saaduilla tuloilla. Tilapäiset tai epätyypilliset työt kasaantuvat etenkin tietyille ihmisryhmille, kuten maahanmuuttajataustaisille ihmisille. He tekevät kaksi kertaa muita useammin epätyypillisiä töitä. 

Osa-aikaiset työsuhteet taas koskettavat useammin naisvaltaisia aloja. 

Köyhyydessä täyttämättömät tarpeet kasautuvat

Kun köyhyydestä tulee pitkäaikainen tai pysyvä olotila, ihmiselle alkaa kasaantua erilaisia tarpeita, joita on vaikea täyttää. Tuuva ei ole koskaan tienannut riittävästi, jotta hänen kaikki perustarpeensa olisivat tulleet tyydytetyiksi. 

– Mitä pidempään on köyhä, sitä enemmän asioita alkaa mennä rikki ja köyhyys alkaa kasaantua. Jossain vaiheessa talvikengät hajoavat tai pitäisi saada ostettua uusi petauspatja vanhan tilalle.

– Tietokoneet ja puhelimetkin on pakko uusia jossain vaiheessa. Lisäksi moni tarvitsee julkisen liikenteen matkalipun, ja puhelin- ja nettilaskukin on pakko maksaa. 

Kirkon diakoniatyöstä on mahdollista saada yksittäisiä avustuksia. Avustukset myönnetään oman asuinalueen seurakunnan diakoniatyöstä. Avustusta ei makseta tilille tai käteisenä, vaan se annetaan osto-osoituksena tai muuna apuna. 

Viime elokuussa myös Tuuva kääntyi kirkon diakoniatyön puoleen. Hän sai kauppaan kaksi 40 euron maksusitoumusta, joilla sai hankittua ruokaa loppukuuksi. 

– Diakoniatyön avustus ei pelasta pulasta, mutta voi se vähän jeesiä, Tuuva sanoo. 

Kirkon diakoniatyön myöntämien avustusten määrä kasvoi viime vuonna. Marraskuuhun mennessä avustusten yhteenlaskettu arvo oli yli miljoona euroa enemmän kuin edellisvuonna. 

Tarvitaan köyhien metoo

Vuonna 2017 Metoo-kansanliike aloitti keskustelun seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Se on vuosien varrella laajentunut koskemaan myös muuta vallankäyttöä. Black Lives Matter -liike taas on kirvoittanut keskustelua ja mielenosoituksia rodullistettujen ihmisten oikeuksien puolesta ja rasismia vastaan. 

Miksi köyhyys ei ole saanut aikaan vastaavaa kansanliikettä?

Sitä Alma Tuuvakin on pohtinut. 

Päinvastoin hänestä tuntuu, että toisin kuin joistakin muista marginaaliin työnnetyistä ihmisryhmistä, köyhistä tuntuu olevan sallittua puhua alentuvasti ja holhoten. 

Hän ottaa esimerkiksi vuoden 2024 Ensitreffit alttarilla -tuotantokauden. Mukana oli pariskunta, jonka toinen osapuoli arvosteli rumaan sävyyn kumppaninsa taloudellista tilannetta ja tulotasoa. Pari erosi ohjelman loputtua.

– Kukaan ohjelman asiantuntijoista ei puuttunut tämän henkilön puhetapaan mitenkään. Minusta tuntuu surulliselta itseni ja muiden puolesta, että sellainen puhe on sosiaalisesti hyväksyttyä, Tuuva sanoo.  

– Olen sitä mieltä, että saman sävyinen rasistinen puhe laskettaisiin vihapuheeksi. 

Alma Tuuva on tällä hetkellä elämäänsä tyytyväinen, koska saa tehdä sellaisia töitä, jotka ovat hänelle merkityksellisiä.  

Alma Tuuva on tällä hetkellä elämäänsä tyytyväinen, koska saa tehdä sellaisia töitä, jotka ovat hänelle merkityksellisiä.  

Tuuva on tällä hetkellä omaan elämäänsä tyytyväinen. Hän kirjoittaa kirjaa, joka käsittelee yksinäisyyttä, ulkopuolisuutta ja sosiaalista mediaa. Ensi kesäksi on suunnitteilla Oksasenkatu 11 -taidegalleriaan näyttelykokonaisuus, jonka yksi kuraattoreista Tuuva on. 

– Olen tottunut tähän elämäntyyliin. Tässä on sekä huonoa että hyvää. Hyvää on muun muassa se, että saan tehdä töitä sellaisten asioiden parissa, joista välitän tosi paljon. 

–  Koen, että olen nyt aika onnellinen ja tasapainoinen. Vaikka en ole onnistunut hirveästi parantamaan omaa taloudellisesta tilannettani, niin yhteiskunnallinen asemani on parantunut huomattavasti.


Lähteenä artikkelissa on käytetty diakonian asiantuntija Anita Salosen sähköpostihaastattelua.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.