null Mielipide: Kristinusko toi ensimmäisenä tasa-arvon ajatuksen ihmisten välille

Puheenvuorot

Mielipide: Kristinusko toi ensimmäisenä tasa-arvon ajatuksen ihmisten välille

Porvoossa oli vielä pari vuosisataa sitten kaksi kirkkoa: ruotsin­kieliset kokoontuivat hienossa, suuressa kivikirkossa ja suomalaiselle seurakunnalle oli pieni kapinen puukirkko sen takana. Tämä on esimerkki syrjinnästä kirkon piirissä.

Kristinusko kutsuu olemaan erottelematta ihmisiä. Itse asiassa kristinusko toi ensimmäisenä tasa-arvon miesten ja naisten, rikkaiden ja köyhien, sairaiden, orjien, vammaisten ja kaikkien ihmisten välille.

Jeesus saarnasi ilosanomaa maailman heikoille, syrjityille ja erilaisille ihmisille. Siksi kirkon tulee toivottaa kaikki ihmiset tervetulleeksi. Maahanmuuttajatausta, terveydentila, homoseksuaalisuus tai transseksuaalisuus eivät ole syitä erotella ja syrjiä ihmisiä.

Vielä lähihistoriassa esimerkiksi mustat ihmiset eivät olleet tervetulleita kirkkoihin useissa maissa. Pride on samaa jatkumoa kuin orjien vapauttaminen, naisten oikeuksia ajava feministinen liike tai mustien kansalaisoikeusliike. Biologina sanon: homoseksuaalisuus on synnynnäinen ominaisuus, ei valinta. Homoseksuaalisuus on luonnollista, eikä siinä ole mitään väärää tai pahaa. Kuten ihmisistä, eläimistäkin noin 2–5 prosenttia on homoseksuaaleja, Australian mustajoutsenista jopa joka neljäs. Homoseksuaalit mustajoutsenet ovat tunnettuja siitä, että ne adoptoivat orpoja joutsenenpoikasia.

Jokainen ihminen on arvokas ja syntynyt tasa-arvoiseksi. Jokainen ihminen on Jumalalle kultaa arvokkaampi. Samoin Jumala rakastaa luomaansa luontoa ja sen asukkaita. Kohdellaan muita ihmisiä ja luomakuntaa tämän arvon mukaisesti.

Daniel Elkama

ympäristötieteilijä, Vantaa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.